25. oktobar 2012.25. okt 2012.
TURSKA

KO SU DERVIŠI?

Osnivač Reda plešućih derviša je Dželedin al Rumi ili Mevlana koji je živeo u 13-om veku. Kada je imao 37 godina upoznao je čoveka po imenu Šemsi Tebriz. Susret sa tom neobičnom osobom pretstavljao je prekretnicu u njegovom životu. Napustio je školu ubeđen da može mnogo više naučiti od Tebriza. Nažalost, prijateljsvo između njih nije trajalo dugo pošto je Šemsi iznenada nestao - umro. Mevlana ga je obožavao i bio mu doživotno zahvalan. U svakom govoru isticao je učenost i mudrost svog učitelja koji ga je uveo u tajne spiritizma i misticizma.Stečeno znanje Mevlana je kasnije prenosio svojim saradnicima i sledbenicima. Držao je predavanja na kojima je isticao vrednost prijateljstva i dobrih odnosa među ljudima. Verovao je u Alaha i često se citira njegova rečenica izgovorena neposredno pre smrti: «Mladenačka noć», tako se zove vreme kada ću se konačno sjediniti sa Njim!».
Rumi ili Mevlana, koga je po njegovim delima znao i Istok i Zapad - umro je 1273. godine i sahranjen u Mauzoleju u Konji.
Znanje koje je stekao za života, pretočio je u pet knjiga. U prvoj je objavio svoje stihove, u drugoj mudrosti, pa molitve, govore i predavanja.
«Ni jednu nisam napisao ja, već moj prijatelj Šemzi - kroz mene!» isticao je uvek.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa