25. oktobar 2012.25. okt 2012.
OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENjA ŠAPCA

SEĆANjA NE BLEDE

Polaganjem venaca na Spomen obeležje palih boraca i žrtava fašističkog terora na Donjošorskom groblju u utorak 23. oktobra odata pošta borcima palim za slobodu u Drugom svetskom ratu. U dvorištu Medicinske škole kod spomenika srpskim ratnicima od 1912. do 1918. na stogodišnjicu Kumanovske bitke predstavnici Saveza boraca Šapca, Udruženja vojnih penzionera, Gradskog odbora SPS, Komunističke partije Šapca i Šabačkog garnizona podsetili se na veliku pobedu srpske vojske u Prvom balkanskom ratu
Pre šezdeset osam godina, 23. oktobra 1944. godine, posle surove okupacije, u Šabac su ušle jedinice Narodnooslobodilačke vojske donevši neopisivu radost za desetak hiljada njegovih stanovnika. U toku četvorogodišnjeg rata oko 5.000 ljudi iz Šapca i bliže okoline izgubilo je živote kako na ratištima širom Jugoslavije, tako i na ovdašnjim stratištima u Benskoj bari, zloglasnoj šumi Šicari u Klenku i Malom i Velikom zabranu.
-Danas, kada se sećamo i odajemo zasluženu poštu palim za slobodu, na drugoj strani, u Šapcu i nekim mestima Srbije, radi se na rehabilitaciji slugu okupatora, skidaju se znamenja borbe protiv fašizma i brišu imena heroja palih za slobodu. Narodnooslobodilački pokret i partizanske jedinice Jugoslavije priznate su u celom svetu kao borci protiv najvećeg zla 20. veka - fašizma. Savez boraca Srbije pripada porodici Međunarodne organizacije ratnih veterana i mi se time ponosimo. Oni sa druge strane to nikada neće biti jer ih je svet svrstao u izdajnike i kvislinge. Borci NOR ponosni su na svoj borbu koja je donela slobodu i ravnopravnost svim narodima u našoj zemlji. Posle rata zemlja je izvedena iz zaostalosti i svrstala se u red srednje razvijenih, ne samo u ekonomskom smislu, već i u obrazovanju, nauci, zdravstvu, kulturi i sportu. Gradski odbor Saveza boraca Šabac, bez obzira na trenutne teškoće, nastavlja da radi i deluje na negovanju i očuvanju slobodarskih tradicija našeg naroda iz svih oslobodilačkih ratova , a našim streljanim i poginulim drugovima neka je večna slava i hvala - rekao je Vladimir Ninković, predsednik gradskog odbora SUBNOR.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa