25. oktobar 2012.25. okt 2012.
OSVEĆENjE ZDANjA CRKVE U RADENKOVIĆU

ZA DOBROBIT MEŠTANA

Osnivanjem Zavičajnog društva prof. dr Mladen Berić, početkom januara 1993. godine stvorena je prilika da se u Radenkoviću izgradi crkva. Gradnja okončana, septembra 2012.
Početak i kraj gradnje, svečano su obeleženi. Prošle nedelje, ovaj istorijski trenutak pre svih za žitelje, omalenog sela na severu Mačve, začinjen je svečanom liturgijom koju je služio Njegovo preosveštenstvo vladika Šabačke eperhije, gospodin Lavrentije sa brojnim sveštenstvom.
U umetničko-zabavnom delu programa nastupio je domaći KUD “Riznica“, gostujući “Živan Arnautović“ iz Badovinaca sa izvornom pevačkog grupom “Drina“. Prigodnoj svečanosti prisustvovao je između ostalih gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović sa saradnicima. Besedio je prim. dr Predrag Tojić. Organizatori, mesna zajednica Radenković i Zavičajno društvo prof. dr Mladen Berić, potrudili su se da se brojni posetioci, od kojih su mnogi za ovu priliku došli iz inostranstva, prijatno osećaju.
- U subotu 20. marta 1993. godine u Radenkoviću su bili zamenik vladike Lavrentija, protojerej stavrofor Dragiša, danas počivši prota Žika Jović, sveštenik Spasoje Živanović, kao i predsednik i potpredsednik opštine Sremska Mitrovica Slobodan Prodanović i Slobodan Lukić. Od nekoliko mogućnosti, izabrano je da se crkva gradi u dvorištu Doma narodnog zdravlja i Narodnog kupatila. Brojni su darodavci, koji su skupa doprineli da gradnja ovako velelepnog objekta bude završena, septembra 2012, za dobrobit svih meštana sela. Nažalost neki nisu dočekali da vide hram u punom sjaju, a odmah po osvećenju u njemu je obavljeno i prvo krštenje, kaže novinar Miomir Filipović, osnivač i predsednik Zavičajnog društva prof. dr Mladen Berić, koji je zajedno sa dr Dragim Stanisavljevićem, uglednim veterinarom pokrenuo ideju o gradnji crkve.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa