25. oktobar 2012.25. okt 2012.
DELEGACIJA GRADA FUĐIMIJA U ŠAPCU

BRATSKE VEZE SRBIJE I JAPANA

Povodom 30 godina potpisivanja Povelje o bratimljenju gradova Šabac i Fuđimi, petnaestočlana delegacija ovog japanskog grada boravila u Šapcu od 21. do 23. oktobra
Gradonačelnik Fuđimija Šingo Hošino i predstavnici uprave Grada Šapca, kao i članovi Kluba prijateljstva Fuđimi-Šabac, tokom trodnevne posete imali su priliku da na neposredan način upoznaju grad i okolinu kroz oblast kulture, obrazovanja, sporta, privrede i poljoprivrede.
Prvog dana boravka, delegacija iz Japana posetila je Šabački hipodrom, posle čega su se upoznali sa najznačajnijim gradskim građevinama i istorijom. Gostima u čast u Sali Gimnazije priređena je prezentacija japanskih borilačkih veština.
Prijem i upoznavanje sa privrednom slikom grada
Sutradan, u ponedeljak, gradonačelnik Šapca Miloš Milošević, za goste iz Japana, priredio je prijem u Gradskoj kući. Pozdravljajući prisutne gradonačelnik je istakao da, kada je reč o Šapcu i Fuđimiju, ne važi pravilo ““ što su gradovi bliži, to su veze snažnije.
- Tri decenije dugo prijateljstvo potvrđuje totalno drugačiju praksu. Japanci su verni, iskreni prijatelji i veze između gradova Šabac-Fuđimi, bez obzira na veliku fizičku razdaljinu, održavaju se neprekidno i neguju kontaktima, posetama, ukazivanjem pažnje ali i pomoći, rekao je gradonačelnik Šapca.
Gradonačelnik Fuđimija Šingo Hošino izrazio je nadu da će tridesetogodišnjica prijateljstva još više učvrstiti odnose i unaprediti način saradnje dva grada i dva naroda. Kako je napomenuo, posebno ga raduje činjenica da veliki broj Srba gaji poštovanje i simpatije prema japanskoj tradiciji i kulturi.
- Uočio sam sličnosti između japanske i srpske kulture. Što je još važnije srpski mentaliteti imaju zajedničku crtu, a to je pružanje pomoći drugima u nevolji. Japanski narod je izuzetno zahvalan za pomoć koju je grad Šabac uputio posle razornog zemljotresa u martu prošle godine, naglasio je gradonačelnik Hošino.
Gradonačelnici Miloš Milošević i Šingo Hošino potpisali su Povelju o utvrđivanju bratstva između gradova Fuđimi i Šabac, uz veru da zajedno doprinose miru u svetu. Razmenjeni su i prigodni pokloni sa željom da prijateljstvo dva grada bude još snažnije. U želji da upoznaju privredni život grada, gosti su nakon prijema kod gradonačelnika posetili Industrijsku zonu i fabrike Elidžir food i Uniplast.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa