1. novembar 2012.1. nov 2012.
NA SVETU PETKU

MOLITVA ZA STRADALNIKE

Hram Svete Petke, podignut u spomen onima koji su drugačije mislili od ondašnje vlasti, nevino postradalih posle Drugog svetskog rata, protekle subote, na dan kada se praznuje Prepodobna majka Paraskeva, proslavio je svoju slavu. Bilo je to sretanje radosti i uspomena, živih i mrtvih, stradalnika i mučitelja, pomirenje i pitanje ““ Ko je, zapravo, stradao?
Svetu liturgiju služili su protojerej stavrofor hadži Vladimir Stanimirović, protojerej Mile Manojlović, protonamesnik Aleksandar Arsenović i đakoni Slaviša Tomanić i Stevan Ostojić. Posle rezanja slavskog kolača, ili, preciznije, slavskih kolača, s obzirom da je bilo devet domaćina ove godine, usledila je svečana litija kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina vernika.
- Mi, koji smo došli danas ovde, doneli smo svoje životno breme, ali i zahvalnost Gospodu, sa verom i nadom u Njegovo zastupništvo i pomoć. Ono što se od hrišćana očekuje, naročito u ovo vreme vulgarnog hedonizma jeste spremnost za svedočenje svoje vere, spremnost na žrtvu. Nikada nije bilo lako biti hrišćanin. Nekada su ih gonili, a danas se nalaze u stalnoj borbi sa perfidnim iskušenjima koja nisu u stanju ni da primete, a kamoli da shvate. Zato su žitija Svetitelja, koji su vesnici Božje pravde, istine i ljubavi, najbolji putokaz u borbi sa iskušenjima, rekao je, između ostalog, u svojoj besedi, sveštenik Aleksandar Arsenović i dodao da se slaveći život Svete Petke, sećamo svih žrtava u čiji spomen je sagrađen ovaj mali hram, koji je veliko Svetilište. Nismo ovde da sudimo, nego da se molimo i praštamo u ime Boga živoga.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa