1. novembar 2012.1. nov 2012.
LIBAN

BEJRUT - JUČE I DANAS

U Bejrut stižemo uveče. Dočekuje nas toplim mediteranskim vazduhom. I mirisom Istoka. Feniks izronio iz pepela.
Sa prvim jutarnjim suncem nestade čarolije! Pred nama je neki drugi grad; prepoznatljiv i neprepoznatljiv, sa ostacima nestalog i bleskom nastalog. Krenućemo od onog prvog, blistavog megalopolisa. Od Bejruta “bifor vor“ - kako kažu njegovi žitelji“¦
Liban pripada Bliskom istoku i u prevodu njegovo ime znači “mleko i med“. Smešten između Sirije i Izraela, ova zemlja bez pustinje leži na slatkovodnim izvorima. Liban ima dva planinska masiva: Liban i Antiliban sa najvišim vrhom od 3088 metara. Između tih, kedrovima i maslinama pokrivenih planina, proteže se 170 kilometara dugačka i plodna Dolina Beka. Treći i najdarežljiviji sused mu je Sredozemno more sa pretežno peskovitom obalom. Pored manjih, Liban ima i dve velike reke Litani i Orontes. Priroda je prema ovoj zemlji bila velikodušna; More, planine, šume, reke, stoga ne čudi što Libanci za nekih četrdesetak minuta mogu da se okupaju u moru i skijaju na nekom od uvek snegom pokrivenih planinskih vrhova (iz kupaćih kostima pravac na skije i obrnuto).
Kao priroda prema zemlji, tako su i Libanci širokogrudo pružili utočište ljudima svih rasa i nacionalnosti. Čim se izađe na njegove ulice, neminovan je susret sa crncima, belcima, Azijatima. Libanci se kao narod donekle razlikuju od ostalih Arapa: malo koji od njih nosi brkove, supruge sa svojim muževima sede ispred kafane ““ zabrađene i u velikom broju riđokose.
Nije čudo, reći će onaj koji poznaje istoriju Libana“¦

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa