1. novembar 2012.1. nov 2012.
IZMEĐU REDOVA

VREME PROMENA

Došlo neko čudno vreme, vreme promena. Promenilo se računanje vremena, kazaljke otišle unazad. Promenilo se i vreme, počele kiše, hladnoće, snegovi. Menjaju se i neke banke, neki bankari menjaju staništa, preseljeni su u hladnije prostore. A menjaju se i vlasti, kako gde. I to je jesen, listopadna.
I za Šabac najavljene padavine. I baš ih najavio prvi čovek u Vladi. Doduše ne odnosi se to na klimatske padavine, već one političke.
Prešli smo na zimsko računanje vremena. E da je sreće da se ovom narodu samo to računa.
U našem političkom životu nastala velika dilema. Da li će započeto prekomponovanje vlasti po Srbiji biti završeno do novih izbora.
Naši poslanici osmislili nov problem. Glože se oko toga gde će ko sedeti u Skupštini. E da se ovaj narod pita i drugim prilikama a ne samo za izbore, ne bi oni ni sedeli, već stajali. Za te pare.
Kad su čuli za ovu priču, posvađali se oko mesta stajanja i neki koji već godinama čame pred kojekakvim zavodima za zapošljavanje. Ali za taj slučaj nema rešenja, nije Zakon predvideo tolike nezapslene.
Kada narod gleda i sluša kako se zdušno naši poslanici bore za dobro države i još dobronamernije zalažu za narod, istom tom narodu dođe da se zaplače od miline. Eh kad bi i narod imao isti takav odnos prema tim istim poslanicima, bila bi to obostrana ljubav. Ali u ovom modernom dobu nema ljubavi. Samo interes.
Neki naši poslanici bune se što će tamo neki šeik iz Abu Dabija jeftinije kupiti poljoprivredno zemljište po Srbiji. A nisu se bunili kada su naši novokomponovani šeici zaposeli najbolje njive po još bagatelnijoj ceni.
Nedavno prekinuto skupštinsko zasedanje kada se pojavio dim na galeriji velike sale. Pa i većina onih koji sede sada u tim skupštinskim klupama došli su tu neposredno pošto se iz tog zdanja zadimilo, baš nekako u oktobru tamo neke godine. Kako kaže ona narodna “ Ko se dima ne nadimi, taj se vatre ne ogreje“.
Doduše, tog prepodneva kada u sali nije bilo dima, Skupština nije mogla da počne zasedanje jer nije bilo prisutno dovoljno poslanika. E sad, da li će oni koji su zatajili, povući i kakve kaznene mere, na primer smanjenje plate ili slično.
A u narodu je to drugačije. Ko ne plati obaveze državi, kojekakve kazne i svašta još, taj neće moći, po novom Zakonu, ni da registruje auto, ni da produži vozačku dozvolu, ni... Istina, isti taj narod se pita da li isti taj Zakon predviđa da taj narod ima zakonsko pravo da radi, kad radi ima li isto zakonsko pravo da prima platu... e pa onda i da plati državi što je njeno. Po zakonu.
I kad smo kod Zakona, pre nekoliko dana nije sa po ulicama širom Srbije mogao sresti ni kriminalac, ni lopov, ni jajara, pa ni bilo kakav drugi prestupnik. Svi su gledali skupštinski prenos kada je usvajan Zakon o amnestiji. Ne bi li se izvukli od apsa.
Ustvari, svaka nova vlast napravi poneko poboljšanje po tom pitanju. Jedni su uređivali zatvore, čak pravili i specijalne, drugi su modernizovali apsanske ćelije, treći su amnestirali... i tako dalje. Verovatno se i oni koji donose zakone nadaju da će jednog dana, kako tako, završiti na tom mestu, pa ajde da ga upristoje.
Hilari Klinton, a to mu dođe iz dinastije žena onog Bila,e ona bila u Beogradu. Za Moniku Levinski nisu javili kad će doći.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa