1. novembar 2012.1. nov 2012.
RADNA VERZIJA NOVOG ZAKONA O PREKRŠAJIMA

EFIKASNIJI RAD SUDOVA, BRIGE ZA GRAĐANE

Podizanje granice zastarelosti roka za plaćanje prekršajnih kazni, nemogućnost registracije automobila u pojedinim slučajevima i uvođenje institucije prekršajnog naloga, samo su neke od pojedinosti koje se nalaze u predlogu novog Zakona o prekršajima.
Mogućnost zastarevanja prekršajnih prijava uskoro će biti svedena na mimimum, pošto će prema predlogu novog zakonskog rešenja iz ove oblasti, rok zastarelosti biti podignut sa dve na četiri godine. Ova izmena predstavlja jednu od krucijalnih novina u Zakonu o prekršajima, smatra predsednik Prekršajnog suda u Šapcu Vlada Kovanović.
- Tokom poslednjih nekoliko godina analitičkim postupcima utvrđeno je da mnogi predmeti zastarevaju zato što sudije ne stignu da sprovedu sve radnje za dve godine. Dešava se i da adresa prekršioca ne odgovara realnom stanju, ili da policija u zakonskom roku ne privede odgovorno lice. Izmene u vezi sa zastarelošću prekršaja omogućiće da obradimo više predmeta, a podizanje granice postupka izvršenja presude na četiri godine dovešće do efikasnije naplate kazni, navodi Kovanović.
Šabački advokat Rajko Petričić smatra da su, u normalnim okolnostima, dve godine sasvim dovoljan vremenski period za okončanje prekršajnih postupaka.
- Smatram da ne postoje racionalni razlozi za produženje tog roka. Prekršajni postupci bi trebali da budu laki postupci gde se činjenično stanje brzo utvrđuje i donosi presuda. Očigledno je da je ovo produženje roka uzrokovano velikim brojem predmeta i činjenicom da sudovi ne mogu u roku od dve godine da okončaju postupak, ističe Petričić.
Osim zastarelosti predmeta, jedan od problema sa kojim su se susretali zaposleni u pravosuđu je i izbegavanje naplate kazni od strane počinilaca prekršaja. Novi zakon predviđa nekoliko načina za obezbeđivanje naplate sudskih potraživanja, kako od fizičkih, tako i od pravnih lica.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa