1. novembar 2012.1. nov 2012.
JESENjA SETVA

POLjOPRIVREDNICI NAVIKLI DA SE DOVIJAJU

Ove jeseni strnim žitima u šabačkom kraju zasejano oko 15.000 hektara. Zbog vremenskih uslova, neadekvatnog semena i nekvalitetnog đubriva treba očekivati manje prinose
Po rečima direktora Direkcije za poljoprivredu Grada Šapca Predraga Srdanovića ove jeseni će strmnim žitima biti zasejan rekordan broj oranica. Reč je o površini od 12 do 15 hiljada hektara. Međutim zbog vremenskih uslova i opšte besparice, poljoprivrednici su morali da se snalaze, te je šira upotreba kvalitetnog đubriva i semena izostala. Tako da se uprkos rekordnoj setvi očekuju znatno manji prinosi.
- Sa setvom se krenulo mesec dana ranije nego što je to optimalni rok. Intenzitet radova je pojačan u proteklih petnaest dana. Tome su doprinele padavine koje su olakšale obradu zemljišta, odnosno omogućila duboko oranje. U ovom trenutku, možemo reći da je zasejano oko 90 odsto površine od 15.000 hektara koliko će se u ovom kraju naći pod strnim žitima. Prošle godine je pod ovim usevima bilo tek oko 7.000 hektara. Međutim, veliki problem je suša ali i opšta ekonomska situacija. Velike površine su zasejane bez đubriva i adekvatnog semena.No naši poljoprivrenici su navikli da se dovijaju, pa je na 70 procenata oranica bačeno seme iz ambara. Sve to će rezultirati manjim prinosom, ali i slabijim kvalitetom zrna ““ tvrdi Srdanović.
Sreća u nesreći za poljoprivrednike koji su morali da iskoriste seme iz ambara je kvalitet prošlogodišnjeg roda. Nije bilo pojave bolesti u zrnu, tako da se ne očekuju ni veća oštećenja useva. Veća opasnost, po Srdanovićevim rečima, preti od najezde poljskih voluharica.
- Patogeni paraziti su spavali ove godine u zemljištu jer nisu imali pogodne uslove za klijanje. Međutim, nakon ovih padavina, već se može računati na njihov razvoj. Ukoliko im vreme bude išlo na ruku, oni bi mogli da izazovu veću štetu. Mnogo veća šteta ipak preti od poljskih voluharica. Ukoliko dođe do njihove najezde one mogu da unište i po nekoliko hektara useva. Zbog toga svim našim poljoprivrednicima savetujem da redovno obilaze parcele, i ukoliko bude potrebe postave mamke ““ objašnjava Srdanović, i poručuje poljoprivrednim proizvođačima, da naredne dane iskoriste za zimsko oranje i pripreme zemljište za prolećnu setvu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa