8. novembar 2012.8. nov 2012.
MIODRAG BLAGOJEVIĆ IZ BADOVINACA, BIVŠI ZATOČENIK HRVATSKOG KERESTINCA

OSUĐENI ALI NE I KAŽNjENI

Presuda hrvatskog Županijskog suda, kojom su petorica okrivljenih , na čelu sa upravnikom logora Kerestinac, osuđena na ukupno osam i po godina zatvora, nije zadovoljila Milorada Blagojevića, koji je u istom tom zatvoru proveo mesec dana, zlostavljan na razne načine. Za pretrpljene muke i telesne povrede, optužio hrvatsku državu od koje traži odštetu 200.000 eura
Dve decenije kasnije, svedočio je protiv upravnika Kerestinca Stjepana Klarića i četvorice njrgovih saradnika, Dražena Pavlovića, Željka Živeca, Gorana Štrukelja i Viktora Ivančina u Hrvatskom Županijskom sudu u Zagrebu. Njegov iskaz pred sudijom Marijanom Garcem, duboko je potresao sve u dvorani 107/111, ovog suda, a i sam je na kraju pustio suzu.
Rođen Badovinčanin. Jedan od najboljih đaka tamošnje osnovne škole. U današnjoj Hrvatskoj, proveo je najveći deo života. Srednju, Državno industrijsku školu završio je u Vukovaru.
Milorad Blagojević, poznatiji po nadimku foto Pariz, živi potrešen od sećanja na logoraške dane i lepše budućnosti, vezane za uspehe sportskog društva Partizan, čiji je verni pratilac.
Proveo je 15 godina na specijalizaciji u francuskoj fabrici guma Mišelin. Rat u bivšoj SFRJ zatekao ga je 1988. godine u Lici. Bavio se muzikom. Sa svojom diskotekom proputovao je veliki deo tadašnje države. Politika ga nije interesovala, niti je želeo da ratuje na bilo čijoj strani.
Milorad Blagojević živi dva života. Slavi dva rođendana.
- Prvi je onda kada sam ugledao svetlost dana u Badovincima, blizu Drine. Drugi se dogodio u selu Žitniću, 28. frbruara 1992. godine, kada sam posle 136 robijaških dana, provedenih u hrvatskim logorima smrti Otočcu, Gospiću i najposle, mesec u zloglasnom Kerestincu, razmenjen zahvaljujući Međunarodnom Crvenom krstu, kaže Blagojević.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa