8. novembar 2012.8. nov 2012.
AKTIVNOSTI DRUŠTVA RAČUNOVOĐA I REVIZORA ŠABAC

PRANjE NOVCA NA TERET RAČUNOVOĐA

Sednica šabačkih računovođa održana je proteklog petka u Šapcu. Pomenutim Zakonom uvedena je obaveza licenciranja odnosno polaganja ispita za ovlašćeno lice i zamenika, što podrazumeva veoma visoke naknade za literaturu, pripremu ispita i samo polaganje
Obaveze koje su nametnute Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma a koje se odnose na preduzeća i agencije registrovane za pružanje računovodstvenih usluga neopravdane su i predstavljaju izuzetno veliko opterećenje i onako osiromašenoj privredi - zaključeno je na sednici Društva računovođa i revizora i Udruženja pružalaca računovodstvenih usluga Srbije - podružnica Šabac.
U diskusijama je navedeno da bi računovođe praktično trebalo da rade tuđi posao, da „„cinkare“ klijente a za to još i da daju popriličnu sumu novca.
On je naveo kako ovakva zakonska rešenja nisu predviđena ni u jednoj zemlji u okruženju pa čak ni u zemljama Evropske unije. Usvojen je zaključak da se podrži incijativa Udruženja pružalaca računovodstvenih usluga Srbije i Saveza računovođa i revizora Srbije i da se predlog o izmeni i dopuni Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma nađe u skupštinskoj proceduri. Inače o predlogu izmene i dopune Zakona trebalo bi biti reči i na prvoj sednici Socijalno eknomskog saveta republike zakazanoj za kraj ove nedelje.
Na sednici je takođe bilo reči i o predlogu Zakona o računovodstvu i predlogu Zakona o reviziji koje je na svom sajtu objavilo Ministarstvo finansija i privrede. U diskusijama je ocenjeno da predložena zakonska rešenja nisu u skladu sa trenutnom realnom situacijom u oblasti finansijskog izveštavanja i da kao takva neće doprineti poboljšanju kvaliteta i poverenja u finansijske izveštaje, što je naravno veoma bitan preduslov za funkcionisanje privrede a pogotovo za potencijalne investicije i investitore.
Situacija u kojoj se vođenjem poslovnih knjiga i satavljanjem finansijskih izveštaja može baviti bilo ko, bez stručnosti, znanja, prava i zakonske zaštite, pogoduje veoma izraženim pojavama pljačke imovine, utaje obaveza, korupcije, zloupotrebama i drugim kriminalnim radnjama. Posledice po državu, budžet i privredu mogu biti nesagledive ““ tvrde računovođe i revizori.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa