8. novembar 2012.8. nov 2012.
LIBAN

VRATI MU STARI SJAJ...

Prolazimo pored velelepne palate, levo od nje je jedan od mnogobrojnih tunela sa nanizanim sijalicama na polukružnom ulazu. Neverovatno gust saobraćaj se ovde veoma uspešno reguliše. Kažu da u Libanu na 4 miliona stanovnika ““ ima 2 miliona automobila. Pred nama se pojavi gradilište, pa ljudi sa kacigama na glavi:
“Da li znate gde se nalazi trg Martir“, pitamo plavookog čoveka.
«Kako da ne, ja sam Nikolas Rene, inženjer iz Francuske i ovde sam sa zadatkom da novom gradu vratim stari sjaj... Trga više nema“¦ Uništen je, a ovaj rimski lokalitet iza njega je netaknut. Imam novu kartu. Iza one palme je bio centar noćnog života. Desetak uličica i sve vrste zabave: pesma, igra, striptiz, trbušni ples i sve što uz njega ide“¦ Kad sam kretao ovamo, moj otac koji je pre rata poslovno dolazio u Bejrut ““ rekao mi je :“™Potraži “Ptit Sami“ i pozdravi je i obavezno idi u bistro “Madam Bovari“, izuzetan je!“™ Kad bude saznao da je sve to prošlost... Pođite, imam iznenađenje!
Penjemo se uzbrdo, pa skrećemo levo. Ispred nas, kao na dlanu, blista nova četvrt grada napravljena od kamena peščara. Stepenice vode do zelenilom ukrašenog trga sa sahat kulom. Trg Etual! Kao fotomorgana!
“Napravili smo ga za osam meseci i nije mi bilo teško da radim ceo dan, uživao sam u stvaranju novog grada. Otac to ne bi razumeo, voleo je onaj stari i govorio da je Bejrut najlepši grad koji je video, a putovao je mnogo.
Vama savetujem da razgledate Big Saraj u kojem je živeo turski guverner, Predsedničku palatu i prošetajte čuvenim Rauši kornišom kod Golubije stene. Bejrut ima nekoliko univerziteta (libanski, francuski, jermenski) sa preko deset hiljada studenata.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa