15. novembar 2012.15. nov 2012.
NOVE KNjIGE

ILIĆ I ĆORILIĆ NA RUSKOM

Na nedavno održanom Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljeno kapitalno delo srpske i ruske književnosti ““ dvojezična antologija pesama za decu i mlade u kojoj srpsko pesništvo reprezentuju i pesnici iz Podrinja Krstivoje Ilić i Ljubomir Ćorilić
Nekoliko dana pred Beogradski međunarodni sajam knjiga, iz štampe je izašlo kapitalno delo za srpsku i rusku književnu istoriju ““ antologija srpske poezije za decu „Knjiga radosti“, koju je priredio jedan od najvećih savremenih ruskih pesnika, prevodilac i antologičar, doktor filoloških nauka Andrej Borisovič Bazilevski. Kako piše u recenziji „počastio je srpsku i rusku kulturnu javnost velikom dvojezičnom panoramom srpske poezije namenjene deci, od njenih početaka do danas. Ovaj istraživačko-priređivački poduhvat bismo mirne duše mogli nazvati i pravim-pravcatim podvigom“.
Reč je o podvigu u izdavaštvu koji se retko dešava u evropskim razmerama. Na prevođenju sa srpskog na ruski jezik radilo je šezdeset pet ruskih prevodilaca i pesnika. Izdavači su svetski poznate idavačke kuće „Vahazar“ iz Moskve, „Istočnik“ iz Toronta i „Prosveta“ iz Beograda.
Oko 1.300 strana kapitalnog dela obuhvata period od dva i po veka, koliko traje srpsko pesništvo za decu, tako da se iz antologije može sagledati njegovo nastajanje, razvoj, poetički programi i savremena kretanja u programskom i autorskom smislu.
Značajno mesto u antologiji zauzimaju i poznati srpski pesnici Krstivoje Ilić i Ljubomir Ćorilić, koji više od tri decenije proslavljaju zavičajno Podrinje nebrojenim pesničkim uspesima. Tako nešto se i moglo očekivati, imajući u vidu da je i njihova poezija za decu i mlade postala nezaobilazni deo srpske književnosti. Oni su stalno prisutni na književnoj sceni stvaralaštva za decu. Dobitnici su uglednih nagrada i priznanja.
Krstivoje Ilić, dobitnik jedne od najvećih nagrada koja se dodeljuje u Srbiji, „Zlatni ključić Smedereva“ odavno je u čitankama i izborima lektire. U antologiji je zastupljen sa pet pesama: „Bršljan“, „Fontane“, “Đačka staza“, „Sad više nismo deca“, „Kad kiša pada“, “Prolećno pismo“.
Ljubomir Ćorilić se dokazao u srpskoj književnosti za decu kao pesnik i antologičar. Za knjigu „Blago Božije“ dobitnik je najpopularnije nagrade među pesnicima „Gordana Brajović“ Kompanije „Novosti“ ““ za knjigu godine 2009. I on je zastupljen u đačkoj lektiri i čitankama. Bazilevski je uvrstio četiri Ćorilićeve pesme: „Zna li iko od Tamošnjih“, „Ne ljutim se“, „Kako da se objasni“, „Kasne radio i televizija“.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa