15. novembar 2012.15. nov 2012.
PREDAVANjE U GIMNAZIJI

VANZEMALjCI ““ NAUČNA FANTASTIKA ILI REALNOST

Povodom obeležavanja jubileja Šabačke gimnazije, u utorak, održano je interesantno predavanje na temu mogućnosti postojanja drugih civilizacija i njihovog međusobnog kontakta. Ovo veče je organizovao profesor Mirko Nagl, doktor fizike i magistar astrofizike:
„Razmišljao sam šta bi to bilo zanimnjivo za sve obrazovne profile i uzraste i shvatio da su vanzemaljske civilizacije nešto što nas opčinjava. Zato sam pozvao dr Božidara Vujičića, profesora Departmana za fiziku Prirodnomatematičkog fakulteta iz Novog Sada“.
Na ovo intrigantno pitanje pokušao je da odgovori profesor Vujičić u polučasovnom, ne popularnom, nego ozbiljnom, naučnom predavanju:
- Nauka, astrofizika i fizika ne barataju verovanjima, nego procenama zasnovanim na zakonitostima, na poznavanju empirijskih zakona, dobijenih astronomskim podacima i na osnovu tih podataka daje, ili, pokušava da da sliku o mogućnosti postojanja vanzemaljskih civilizacija. Vrlo je verovatno da one postoje, da postoji život izvan naše planete, ali, pitanje je da li u formi razumnog života, ili u formi tehnički razvijene civilizacije, koja je u mogućnosti da ostvari kontakt sa civilizacijom koja je na istom nivou. To je pitanje procene, jer, kada govorimo o stvarima koje nisu tako izvesne, onda moramo govoriti o verovatnoćama. S obzirom na ogromnost vasione, na začuđujuće veliki broj objekata, postoje procene da jedna od tri do trideset miliona zvezda ima planetu na kojoj postoje uslovi za razvoj tehnički razvijene civilizacije koja je u stanju da komunicira sa isto tako razvijenom civilizacijom. Procene idu ka smanjenju vrednosti, drugim rečima, ka smanjenju vremena života tehnički razvijene civilizacije, što znači ka smanjenju mogućnosti kontakta između dve civilizacije. Svi su izgledi da komunikacija nije moguća, zaključio je profesor Vujičić i dodao nešto što je izazvalo buran aplauz i smeh u sali: „Ako uskoro neko kucne negde na prozor i kaže ““ Hej, ja stigao, slobodno recite da je onaj, što vas je svojevremeno u Gimnaziji gnjavio o verovatnoćama, omanuo“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa