15. novembar 2012.15. nov 2012.
SEĆANjA NA STARI ŠABAC

HALO BERLIN, OVDE MALI PARIZ

U vreme svog ekonomskog procvata, na prelasku iz DžIDž u DžDž vek, Šapčani su veze sa svetom održavali brodskim i železničkim putem, a istom brzinom funkcionisao je i poštanski saobraćaj. Telegrafske veze u Šapcu postojale su još od 1859. ali su one bile nesigurne i regionalnog karaktera. Škotski fizičar Aleksandar Graham Bel konstruisao je telefon i patentirao ga 1876. a u Beogradu se sa njegovom primenom početo sedam godina kasnije. Šabački novinar Jova Ivanković je 1953. godine u ,,Glasu Podrinja“ dao je informaciju, da je u Šapcu montiran prvi telefon 1898. ali problem međugradskih veza bile su loše telefonske linije a ja dodajem koliki je onda bio Šabac sagovornici su se mogli dovikati ili dogovoriti u nekoj od stotinak šabačkih kafana.
,,Šabački Glasnik“ objavio je u decembru 1924. kraći članak: ,,Prvi Radio-telefon. U Šapcu je prvi Radio-telefon instalirao g. Voja Stefanović, trg. ovd. koji je svoj prvi govor imao sa Berlinom. G. Stefanović je sa aparatom potpuno zadovoljan“. Pored ovog članka objavljena je i reklama: ,,RADIOTELEFONI“. Izveštavam zainteresovane da vršim prodaju kao i montažu Radiotelefona. U Šapcu će za koji dan biti montirana dva Radiotelefona. Za sva bliža obaveštenja uvek na usluzi stojim. Mića P. Jakšić ovlašćeni elek.instalater“. Treba napomenuti da je u to vreme u Šapcu postojao još jedan majstor-električar Jovan Joca Košutić, koji je radio instalacije dinamo mašina, elektro motora, električnog osvetljenja, Rengenovih aparata, električnih zvona, gromobrana pa i telefona. Ovo navodim da bi se imala jasnija slika Šapca i primena raznih tehničkih sredstava u njemu između dva Svetska rata.
U decembru 1924. godine uporni Mića P. Jakšić obaveštava da su Radiotelefoni proizvod fabrike Telefunken A. D. Berlin i da ih u Beogradu preporučuje i instalira inžinjer Robert Bege. U tekstu se navodi da se na aparatu mogu čuti koncerti, predavanja, opere iz Berlina Beča, Ciriha, Pariza, Londona i iz svih drugih svetskih varoši gde je isti ustanovljen. Verovatno ćete se upitati kako se slušao radio program preko telefona ? Evo pojašnjenja. Instaliranje radiotelefona iznosilo je ,,lepih“ 750 dinara, godišnja pretplata 590 dinara za kućne korisnike, a za banke 2.150 dinara. Njima je trebalo i skuplje, rekao bih ja. U to vreme nije postojalo brojanje impulsa, nego plati, pa slušaj muziku ili pričaj do mile volje. Telefonska veza išla je preko centrale u Beogradu kod koje se naručivalo šta se htelo slušati ili sa kime razgovarati. Cilj Pošte bio je da se zaradi a vlasnici telefona navedu da što više koriste ,,tehničku novotariju“ i zato je aparat imao funkciju i radia.
I mi danas sa mobilnim telefonom slušamo radio, gledamo tv programe, fotografišemo i nismo prvi izmislili rupu na saksiji. Vrlo brzo telefonija je ,,ulazila“ u domove imućnijih Šapčana. Telefonski saobraćaj se povećavao a slušanje radio programa počelo je da ga otežava te je telefonski aparat ostao da služi samo za ragovor. Šabac je novu centralu od sto brojeva dobio 1927. godine koja je omogućavala petnaest istovremenih telefonskih razgovora. Bio je to mali korak napred ali se i dalje prvo morala zvati telefoniskinja koja je spajala sagovornike. To znači da telefonski aparati još nisu imali brojčanike. Među prvim korisnicima telefona u Šapcu bio je i advokat, a 28.aprila 1929. godine telefon je dobila i kancelarija Gradske straže. Tada su Šapčani, vlasnici telefona, mogli da u slučaju potrebe traže pomoć od Gradske straže. Baš nam je bila ,,brza“ ondašnja Gradska uprava.
Eto tako je bilo u Šapcu i okolini u ono davno vreme. ,,Natezalo“ se sa telefonskim vezama a radio je u svetu već naveliko radio i bio nova svetska zabava. U narednom broju saznaćete kako se i u Šapcu slušao radio program i kako se za to mogao izgubiti i život. A dotle, nemojte se držati one naše izreke:,, Radio , neradio, svira ti radio“.

Dragutin Dragan Petrović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa