15. novembar 2012.15. nov 2012.
HRONOLOGIJA POLITIČKIH DEŠAVANjA U ŠAPCU

KO U KLIN KO U PLOČU

Od kako je Mlađan Dinkić naložio šabačkom GO URS da sa opozicijom otpočne pregovore o prekomponovanju vlasti u Šapcu, iz dana u dan lokalni političari javnost zbunjuju oprečnim porukama. Vlast tvrdi da je jaka i stabilna a opozicija da je promena pitanje dana. U želji da osnaži Gradski odbor URS, Pajić ne nailazi na razumevanje Centrale, i napušta stranku
Taman što se prošle sedmice “čaršijom“ pronela vest da će Gradski odbor URS po naređenju centrale ući u prekomponovanje vlasti sa opozicijom, Nemanja Pajić, podnosi ostavku na mesto potredsednika GO. Sa njim je iz stranke istupilo više članova, neki direktori javnih preduzeća. Podršku mu je pružilo šest odbornika i “pridružena“ odbornica DSS Radenka Gajić. Tom prilikom, saopšteno je da je doneta odluka o formiranju inicijativnog odbora za osnivanje nove regionalne stranke pod nazivom “Zapadna Srbija“.
-Na ovo smo se odlučili nakon beogradskog sastanka, gde su me ucenili da ako ne budem prihvatio mesto gradonačelnika biću izbačen iz stranke. Ne bežim od odgovornosti koje nosi ta pozicija, ali kad mi za tu funkciju poverenje ukažu građani. Ne želim da moje mesto bude plod dogovora na nekom drugom mestu ili na centrali ““ istakao je Nemanja Pajić, i objasnio da po novoj računici vlast u Šapcu raspolaže sa 39 odbornika ( DS, novoosnovana “Zapadna Srbija“, LDP, SPO i USS).
Opozicioni petak
Sledećeg dana, jedna za drugom oglašavale su se stranke opozicionog bloka. Javnosti se prvo obratio ostatak URS. Oni su u međuvremenu istupili iz svih organa gradske vlasti i osnovali Povereništvo. Pajić je isključen iz stranke. Osnovni cilj je prekonponovanje, ali je na skupu istaknuto, da ukoliko lokalna vlast , ipak, ostane opozit republičkoj, neće biti represivnih mera sa vrha.
- Za predsedništva Povereništva, koje broji 11 članova, čvrsto rešenih da transformišu institucije u Gradu, izabran je Milutin Stojinović, a za zamenike Negovan Stanarčić i Branko Vujković ““ naveo je Marko Selaković, član izvršnog odbora URS, i napomenuo da, iako je u interesu građana da lokalna vlast bude u skladu sa onom na republičkom nivou, ni jedan grad ni opština u Srbiji ne treba da bude u privilegovanoj ili podređenoj poziciji.
-Ovo je ozbiljna Vlada i nemojte očekivati da će nekog da diskfalifikuju zbog suprotnog političkog mišljenja, ali ni da će tolerisati da upravo te suprotnosti budu izgovor i prostor za neaktivnost i nesposobnost- tvrdi Selaković.
Stojinović je okupljene novinare obavestio da je Nemanja Pajić odlukom disciplinske komisije isključen iz stranke, te da će GO URS i dalje nastojati da od Šapca napravi jak grad u jakoj Srbiji.
- URS nije bio zadovoljan jer nije u Šapcu imao istaknute pojedince koji bi imali istaknutu ulogu u funkcionisanju grada. Pokazalo se da nismo imali ni zamenika gradonačelnika, rekao je Stojinović.
Kako kažu, u skladu sa savešću, članovi Gradskog veća iz redova URS Branko Vujković i Milutin Stojinović podneli su ostavke.
-Bilo bi krajnje licemerno da u trenutku kada kao stranka postajemo opozicija, mi kao pojedinci ostanemo da učestvujemo u gradskoj vlasti. Zbog toga samo odlučili da podnesemo ostavku. Ne možemo biti članovi vlasti koju želimo da promenimo ““ izjavio je Vujković.
Kaolicija SNS, SPS, DSS organizovala je zajedničku konferenciju za medije, na kojoj je Dragan Tomić predsednik OO SNS, naveo da se stupanjem URS u opoziciju stvaraju uslovi za definitivan početak pregovora oko konstituisanja nove lokalne vlasti. Optužio je Pajića da je “grupa“ koju je osnovao u direktnoj vezi sa aktuelnim potpredsednikom DS Draganom Đilasom, a da je njen lokalni nosilac Sovranije Čonjagić.
-Naš blok trenutno ima 25 odbornika. Siguran sam da će uz odbornike SPO i LDP i URS, biti napravljena stabilna većina. Verujem, da će uz Pajića ostati samo dva odbornika, dok će ostali ostati uz politiku svoje stranke. Jako mi je žao što je nad URS izvršeno nasilje od strane DS i nekih neformalnih grupa ““ odlučan je Tomić koji je ponavio da za sebe ne želi ni jednu funkciju u javnom životu grada.
- Čvrsto smo uvereni da ćemo u toku sledeće nedelje održati zajednički skup svih odbornika i pred vama potpisati zahtev za prekonponovanje vlasti, i taj zahtev predati Skupštini opštine Šabac. Očekujemo da se do kraja meseca održi sednica na kojoj će biti formirana nova gradska vlast ““ uveren je Tomić.
Da je vreme da Šabac dobije novu, odgovornu i pravičnu vlast složio se i predsednik GO DSS Vladimir Savić, koji je ovom prilikom između ostalog istakao i da, želje pojedinaca da na bilo koji način zloupotrebe svoj položaj da bi ostale na vlasti nisu suština demokratije.
-Predstavnici državnih organa su projektovali šta žele u naredne četiri godine da rade u državi i Šapcu, i normalno je da preko ljudi iz svojih partija hoće da sprovode taj program. Isto je činila i prethodna vlast. Od 2008. do danas demokratski blok je činio mnoge nezakonite stvari da bi ostao na vlasti ““ rekao je predsednik GO SPS Zoran Bortić, i posebno podvukao da ni državni organi ni oni na lokalu neće dozvoliti da Šabac postane talac DS, odnosno da državni projekti prolaze pored ovog grada.
Ponedeljak: potvrda stabilnosti
Tvrdnje opozicije da su na korak do smene vlasti, opovrgnuli su u ponedeljak predstavnici vladajuće koalicije DS, odbornička grupa Zapadna Srbija, SPO i LDP. Oni su šabačkoj javnosti poručili da je sa 39 odbornika većina u gradskom parlamentu stabilna i aktivna. Odnosno, da se intenzivno radi na ostvarenju planova za tekuću i pripremi budžeta za narednu godinu.
- Od 69 odborničkih mesta koliko ih broji naš gradski parlament, naša koalicija broji 39. Intenzivno radimo na ostvarivanju programa i planova za 2012. godinu, a u jeku su pripreme za predlog budžeta za 2013. godinu. Glasine o okupljanju nove odborničke većine nisu tačne. Svih 25 odbornika DS potvrdili su lojalnost kaoliciji koju čine LDP, SPO i doskorašnji članovi URS koji su osnovali novu odborničku grupu “Zapadna Srbija“ ““ istakao je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.
- U nedelji za nama doneli smo značajne i teške odluke. Imamo jaku, sedmočlanu odborničku grupu koja ubrzano radi na osnivanju nove regionalne stranke ““ istakao je zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić, i ponovo podvukao da je u njihovom slučaju pokazana doslednost u političkom delovanju.
- Ostali smo verni obećanjima od pre šest meseci. Poštujući volju građana nastavljamo sa radom. U toku su pripreme za novi budžet koji će obuhvatiti sve naše dogovore postignute polovinom maja ove godine, istakao je Pajić.
- Stav GO SPO je da sva tri odbornika ove stranke ostanu verna majskom koalicionom sporazumu. U interesu naših građana je da se više stave tačka na sve spekulacije i počne sa ozbiljnim radom ““ istakao je predsednik GO SPO Živojin Vuletić.
Pregovori o novoj koaliciji sa SNS nikada nisu vođeni, odričan je Milan Čičulić, koji tvrdi da njihovi odbornici ostaju lojalni vladajućem bloku i gradskoj politici koja je prethodnih godina sa uspehom vođena. Sa druge strane, Čičulić smatra da bi opozicija trebalo da uzme učešća u radu gradskog parlamenta, jer samo tako može doprineti boljem životu građana.
Utorak: opozicija i dalje bez konkretnog rešenja
Kao što je u petak najavljeno, opozicioni odbornici su se zajedno pojavili na konferenciji za novinare, ali nikakav zvanični dokument nije potpisan. Predsednik povereništva URS Milutin Stojinović najavljuje program razvoja grada oko kojeg će zajedno nastupati i formiranje većine od 35 odbornika.
-Povereništvo URS imalo je sednicu sa svim mesnim odborima, i dobili smo punu podršku za nastavak kreiranja započete politike, kao i da sa koalicionim partnerima stupimo u pregovore i započnemo formiranje nove skupštinske većine. Za sada imamo sigurnih 30 odbornika, ali smo u kontaktu sa svim našim odbornicima, od kojih bi najmanje dva trebalo uskoro da nam se pridruže.
Boban Birmančević iz SNS najavio je da nova koaliciona većina neće raditi samo na promeni vlasti, već da će doći do promene politike grada. Rekao je da će doći do otvaranja novih radnih mesta i novih investicija, kao i da će nova vlast biti servis svih građana bez obzira na stranačku pripadnost.
-Razgovori se obavljaju sa svim odbornicima URS, mi možemo da im ponudimo samo poštenu politiku i politku razvoja Šapca. Priča se sa članovima LDP i SPO, a možda nam se i neko od DS priključi, izjavio je Birmančević.
-Novembar je mesec realizacije našeg programa. U narednih petnaestak dana, treba očekivati prikupljanje većine, predaju dokumentacije i potpisa za zakazivanje vanredne sednice Skupštine grada ““ rekao je Zoran Bortić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa