22. novembar 2012.22. nov 2012.
OPŠTINA BOGATIĆ

ZNAČAJNA FINANSIJSKA PODRŠKA

Da se dobre ideje pretočene u kvalitetno formulisan projektni predlog i te kako isplate, pokazuje značajna finasijska podrška koja je nedavno odobrena Opštini Bogatić. Naime, posle višemesečnog iščekivanja rezultata drugog javnog poziva u oblasti programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina, prema proceduri, u Opštinu Bogatić je stiglo obaveštenje Zajedničkog odbora za ocenjivanje projektnih predloga, da je projekat koji je ova opština kandidovala izabran za finasiranje sredstvima Evropske Unije.
Za projekat „Bogatić i Bijeljina ““ zajedno na putu ka energetskoj nezavisnosti povećanjem energetske efikasnosti i promocijom korišćenja obnovljivih izvora energije“, od strane Delegacije EU u Srbiji i Delegacije EU u BiH, odobren je grant u maksimalnom iznosu od 574.000 eura!
Aplikanti za ovaj projekat su ove dve prekogranične opštine, a partner Opštini Bogatić je Evropski centar za obnovljivu energiju, koji je smešten u gradu Gisingu u Austriji.
Inicijativa i projektna ideja potekla je upravo iz Opštine Bogatić, čiji je projektni tim, prepoznajući potencijale našeg regiona u obnovljivim izvorima energije, a pre svega u biomasi, geotermalnim izvorima i hidropotencijalu, predložio susednom prekograničnom gradu Bijeljini saradnju na ovom programu. Potom se isti tim obratio gradonačelniku austrijskog grada Gising, kao i Evropskom centru za obnovljivu energiju, sa idejom povezivanja i partnerske saradnje u cilju prenošenja njihovog znanja i institucionalnog iskustva u oblasti energetske efikasnosti i većeg korišćenja obnovljive energije, na naše prostore. Predviđeno je između ostalog i da grupa naših poljoprivrednika, službenika i đaka, poseti ovaj gradić na istoku Austrije, koji je postao poznat širom sveta, jer je odgovarajućom energetskom politikom uspeo da u privrednom smislu oživi ceo region.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa