22. novembar 2012.22. nov 2012.
BIBLIOTEKA ŠABAČKA

INTIMNI SLIKARSKI ZAPISI

Samostalna izložba akademskog slikara Dragiše Marinkovića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Igor Belohlavek“ 55. Oktobarskog salona, otvorena prošle srede, 14. novembra
Nastali u vreme kada mnogi duhom posustanu, radovi Šapčanina Dragiše Marinkovića donose intimne zapise „Transformacije tela“. Mladi akademski slikar do sada je izlagao na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Prošlogodišnja nagrada Oktobarskog salona „Igor Belohlavek“ donela mu je i samostalnu izložbu u holu Biblioteke šabačke.
- Dragiša Marinković je izraziti crtač. Ovo je jedna intimistička zabeleška. Njegovi intimni dnevnici koji su u jednom, da tako kažem, stanju straha i uplašenosti za sopstveni život, zbog nekih ne tako lepih iskustava u nedavnoj prošlosti, nastali. Kada kažem dnevnici to su njegovi crteži, zapisi, koje je on pravio usput. I upravo iz te situacije krize u kojoj se u jednom trenutku našao kao čovek, kao individua, nastali su ovi radovi i to je bila, što je na neki način paradoksalno, inspiracija za ove jako dobre radove koji su pred nama. Dakle, treba ih posmatrati kao vrlo intimističke, iskrene, autentične u tom smislu i likovno, dakle crtački vrlo zrele ““ rekao je Filip Kovačević, istoričar umetnosti.
Pretvarajući fragmente svoga tela u jednu intimnu ispovest, metaznak, radovi Dragiše Marinkovića transponuju se u univerzalno. U suočavanju sa strahom od propadanja sopstvenog tela usled bolesti umetnik svojom crtačkom talentovanošću pronalazi put ka izlečenju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa