22. novembar 2012.22. nov 2012.
SEĆANjA NA STARI ŠABAC

U ŠAPCU SVIRA RADIO

Nakon instaliranja prvog telefona u Šapcu 1924. kod trgovca Vojislava Stefanovića u šabačkoj štampi se oko 1928. objavljuju prve reklame za prodaju i instaliranje radio aparata. Šabačke kafane su naveliko radile. Muzičkih bandi je bilo dovoljno, slušale su se i gramofonske ploče, ali tehnika je išla napred i stizala je nova muzička sprava - radio aparat. Nema podataka u čijoj je kući zasvirao prvi radio u Šapcu. Moguće je da su se njegovi zvuci čuli kod bogatog trgovca Vojislava Stefanovića koji je radio imao pre početka Drugog svetskog rata. U Šapcu je prve radio aparate firme „Telefunken“ prodavao i montirao M. P. Jakšić koji je bio i prvi monter telefona.
U jednom broju ,,Šabačkog Glasnika“ na zadnjoj strani gde su objavljivane reklame pisalo je: ,,Telefunken priznat je za danas kao najbolji i najusavršeniji radio aparat koji reprodukuje glas čisto, jasno i bez šuma. Rukovanje aparatom jednostavno je tako da svako pa i najmanje dete za nekoliko minuta može naučiti rukovati aparatom. Aparat kao i sav ostali radio pribor prodavaću po fabričkim cenama. Cenovnik i prospekte šaljem besplatno. Zastupnik Mil. P Jakšić“. Neposredno uz tu reklamu stajala je druga reklama ali znatno veća: ,,Pažnja radio amateri! Savršenstvo Švedske Radiotehnike - Baltik-Filips ““proizvodi. Model 1930. Radio aparati od 2-8 lampi / sijalica / , zvučnici od najmanjih do najvećih za kafane, bolnice, i bašte kao i sve ostale potrebe poštovanih Radio Amatera, imaju svoja naročita preimućstva iznad svih ostalih fabrika, a to su: Selektivnost-ekstremna! Jakost-izvanredna! Rukovanje vrlo jednostavno! Spoljašnost - elegantna! Konstrukcija ““ najmodernija....Ne kupujte aparat dok se ne uverite o gore navedenom! Zastupnik za Šabac i okolinu Frajzicer M. Aleksandar“.
Reklama kao ,,bomba“, dve slike i još reklamiranja uz podatak da radio aparat prima talase od 200 do 2.000 metara što je značilo da prima sve radio stanice i da je to model četvrte generacije. Da napomenem, da su za prijem radio stanica prvo korišćeni radio detektori sa kristalom, zatim sa jednom lampom kod kojih se radio program slušao na slušalice, kasnije aparati sa tri lampe su koristili zvučnik a sa četiri lampe su bili toliko usavršeni ,da su se koristili i u kafanama i potiskivali ,,živu muziku“. Najveći prodavac radio aparata u Šapcu bio je elektro tehničar Aleksandar Frajzicer. Srbin nemačkog porekla, odličan elektro stručnjak koji je imao radnju u Masarikovoj ulici u zgradi do apoteke ,,Dr. Bora Tirić“. Popravljao je sve električne aparate i punio akumulatore koji su se u to vreme koristili u radio aparatima. Znali su ga svi Šapčani kao primerenog građanina koji je od 1930. držao i bioskop ,,Kasina“ koji se nalazio u Masarikovoj ulici i u kojem je već 1931. prikazivao ton film ,,TELEVIZIJA - senzacija budućnosti“. Eto od koje godine Šapčani znaju za televiziju koja je u Šapcu gledana dvadeset jednu godinu kasnije. tj. 1959.
U periodu između dva svetska rata u Šapcu su prodavani i korišćeni radio aparati, dok se u isto vreme povećavao broj i snaga radiostanica.
Radio Beograd je već 1924. emitovao probni radio program, a redovni je krenuo 1929. u kojem je par godina kasnije pevao i naš sugrađanin Bora Janjić - Šapčanin. Imućniji građani radio programe slušali su na radio aparatima, a oni siromašniji na radio detektorima, za koje su spajali razapete žičane antene duge 20 do 40 metara, sa kojima su primali radio signale i slušali program na slušalice. Kada je bivalo nevreme sa grmljavinom, antene su skupljale statički elektricitet i pretila je opasnost od strujnog udara a naročito od groma. Tada se prekidalo sa slušanjem radio programa i prelazilo na neku drugu manje opasnu zabavu.
Počinje Drugi svetski rat. Nemci okupirali Šabac i zabranili korišćenje radio aparata, da građani ne bi slušali savezničke propagandne programe. Za to vreme gradom odjekuju zvuci nemačkih propagandnih stanica čiji se program pušta preko uličnog razglasa. Šapčani vlasnici radio prijemnika morali su ih predati Nemcima, u protivnom ode glava!
Trgovac Vojislav Stefanović bio je sakrio jedan radio u svojoj kući na kojem su uveče krišom slušali Radio London. Taj događaj detaljno mi je ispričao Predrag Spasojević zvani Piđik (1928. -2006.) koji je stanovao kod Vojislava i bio mu trgovački pomoćnik: ,,Neko je Nemcima otkucao Stefanovića da u kući ima radio prijemnik i u pretres kuće došao je nemački oficir sa dva naoružana vojnika. Nastao je detaljan pretres i premetačina stvari od podruma do tavana. Ispod drvenog stepeništa pronašli su sakrivene bombone, zlatno posuđe i Stefanovićevu napunjenu lovačku pušku. Sve su to ostavili. Njih je interesovao samo radio aparat. Supruga Stefanovića Polka govorila je odlično nemački i nije dala da preturaju. Stalno je ,,zvocala“. Nemačkom oficiru je dosadila, svukao je belu rukavicu sa svoje ruke i udario je preko lica. Vojnici su i dalje tražili sakriveni radio, koji se nalazio iza gomile trgovačkih računa, uredno složenih po godinama. Na svu sreću, nisu ga pronašli i ako im je bio ,,ispred nosa“. Pri odlasku iz kuće, oficir je pred gazdaricom zauzeo stav mirno, izvinio se i otišao sa vojnicima. Svima nam je laknulo“.
Bio je to jedan deo audio zapisa koji sam napravio 2004. sa starim šabačkim trgovcem Milošem Spasojevićem. Tokom našeg jednočasovnog razgovora, rekao mi je ,da su samo on i još jedan trgovac bili prisutni na sahrani poznatog šabačkog trgovca Vojislava Stefanovića. Posle rata sve mu je oduzeto, šlogirao je i ubrzo umro.
Trebao sam još da sakupim podataka od mog sagovornika ali životni tokovi su nepredvidivi a on je dve godine kasnije otišao u nezaborav! Ipak, ostavio mi je puno interesantnih podataka o zbivanjima u Šapci za vreme rata ali o tome nekom drugom prilikom. Ovo je bio kratak zapis o začetku radija u Šapcu. Sledi i nastavak zbivanja iz vremena od 1949. godine koji ste sigurno već zaboravili. Sada slobodno upalite radio i slušajte nove vesti, ako već niste bacili radio aparat.
Dragutin Dragan Petrović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa