22. novembar 2012.22. nov 2012.
LIBAN

PURPURNA HALjINA NIMFE TIR

Drugi grad na proputovanju kroz Liban zove se Tir, u to vreme veliki grad. No, najpre legenda!
Feničanski bog Melkart, šetao se obalom.
Njegov pas čeprkao je po pesku, a kada se vratio svom gospodaru njuška mu je bila purpurne boje. Melkart je odmah naredio da se pesak na tom mestu ispita. Robovi su ubrzo pronašli neobičnu vrstu školjki koje su na dodir ispuštale boju, onu istu kao na psećoj njušci. Prelepa nimfa Tir ju je ugledala i tog časa poželela da ima haljinu iste boje. Podanici su se bacili na posao. Sakupljene školjke su samleli, solili, potom kuvali i tek kad su ih istucali dobili su purpurni prah. Bio je toliko dragocen da je jedan gram purpura prodavan 20 puta više nego gram zlata. Zbog te boje Feničani su dobili ime (Feniks, vatreni, purpurni).
Taj drevni narod se najviše bavio trgovinom koja današnjem Libanu ostaje kao nasleđe prošlosti.
U to vreme Tir je bio ostrvo na čijoj obali je car Hiram sagradio utvrđenje sa bedemom visokim 45 metara. Niko ga nije osvojio sve do Aleksandra Velikog koji je naredio da se poseče 40 hiljada kedrova i od njih napravi flota. Tek posle tromesečne opsade grad je pao. Osvajači su nasuli zemlju između ostrva i mora i tako je nastalo poluostrvo.
Posebno pažnju privlače tirske nekropole. Iskopano je preko 300 sarkofaga. Većina njih imaju šupljinu na uzglavlju. To je od pljačkaša, objašnjavaju nam. Proturali su ruku i uzimali dragocenosti koje su se nalazile najčešće na gornjem delu tela: minđuše, zlatne ogrlice, grivne“¦

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa