22. novembar 2012.22. nov 2012.
IZMEĐU REDOVA

NOVI PROLETERI

Ovih dana onaj Haški sud za suđenje i osuđivanje Srba, presudio da su oni jadni Srbi, sami sebe oterali iz Krajine, sami sebi otimali imanja, pa i sami na sebe pucali... I nama sad kao to nešto čudno ili novo kako se nateže svetski kantar pravde. Oduvek je bilo ono “Kadija te tuži, kadija ti sudi“. Samo što se vremenom kadija menja, čas meri sa juga, čas odmerava sa zapada.
I pravo su govorili naši preci “Latini su stare varalice“. A mi zapeli pa baš u Latine.
Kako god da krenemo naš put u tu Evropu vodi raznoraznim stranputicama. Pa makar to bila i trasa bivšeg auto puta “Bratstva i jedinstva“.
E tamo u tom razvijenom zapadu, u nekom engleskom pabu, što mu na našem dođe kafana, ovih dana se održava godišnje takmičenje za titulu najvećeg lažova na svetu. Zna se, konkurencija je jaka. Takmičari imaju pet minuta da osvoje svojim lažima žiri a po propozicijama političarima i advokatima je zabranjeno učešće jer se pretpostavlja da imaju prednost. Eto kako su kod njih te delatnosti cenjene.
Doduše, nije ni kod nas ta fela na boljoj ceni. Kažu neki, ajd“™ što televizija reprizira sada već istorijske serije, al“™ što nama i oni skupštinski prenosi liče na već viđeno.
Onaj naš mučeni lider liberala je neko veče na televiziji tugaljivo priznao da ima privatnu firmu, ne on nego unjega žena, pa da se bavi agrarom, te da je kupio i jednu pogolemu prehrambenu industrijicu i “fidelira“, a sve to, kako reče, da bi preživeo u ovoj krizi. Od nečega jadni čovek mora živeti. Zato i propada poljoprivreda kada su naši političari počeli da se bave agrarom. Navodno.
Naime, ne bavi se on agrarom, to jest, poljoprivredom, nego samo skida kajmak od seljaka koji se time bave a koji nemaju šta drugo da rade. To skidanje kajmaka je kod nas sastavni deo agrarne politike.
Parolu, još iz onog rata “Fabrike radnicima, zemlja seljacima“, vremenom su kod nas mnogi pogrešno shvatili. Prisvojili su i fabrike i zauzeli su zemlju. Novi proleteri.
Što se tiče onog novog kragujevačkog “Fiće“, znamo da je počela prodaja, ali nismo obavešteni koliko ih je prodato.
Čudne stvari se dešavaju i na medijskoj sceni Srbije. Onaj “Delta“ Mišković, presavio dnevni list “Pres“, i nikom ništa. Pa naravno, nije on kriv, njemu se može, ali što ćute oni koji su mu omogućili da kupi te novine. Pa zar mediji po Srbiji nisu privatizovani kako bi se izbegao uticaj moćnika na uređivačku politiku. Bar tako su tada rekli. Pa porekli.
Kod nas u Srbiji je izmišljeno novo zanimanje, gost televizijskih programa. Tako pojedine osobe, a ima ih, šetaju od televizije do televizije, i kao prosipaju narodu kojekakve pametarije. I to su novi proleteri.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa