22. novembar 2012.22. nov 2012.
PODSTICAJ VOĆARSKE PROIZVODNjE

OBEZBEĐENO 70.000 SADNICA TREŠNjE

Kreditiranje podizanja zasada trešnje jedna je od mera kojom Grad Šabac podržava poljoprivrednu proizvodnju. Plodno zemljište, važan potencijal šabačkog kraja, lokalna samouprava pokušava da iskoristi na najbolji način
Prošle godine podeljeno je 8.120 sadnica posađenih na površini od 10,4 hektara. Za ovu meru bilo je zainteresovano 38 proizvođača u 25 sela, ohrabrenih kreditiranjem sa grejs periodom od četiri godine. To znači da su tek pete godine poljoprivrednici dužni da Gradu vrate protivvrednost sadnica i to bez kamate. U 2012. biće podeljeno 70.000 sadnica, a planirana površina zasada je 86,4 hektara, što je skoro devet puta više u odnosu na 2011. Poslom će se baviti 176 proizvođača u 47 sela.
Podeli zasada trešnje u rasadniku „Bošković“ u Mrđenovcu, prošlog utorka, prisustvovao je i gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.
- Proizvodnja i prodaja trešnje trenutno je najrentabilnija u voćarstvu. Cena ovog voća na berzi nije bila ispod 1,5 evra za kilogram. Smatramo da ova proizvodnja može da poboljša finansijske prilike na seoskom području i zato je Grad Šabac osmislio projekat sa ciljem da se u roku od tri godine podigne zasad trešnje na oko 300 hektara, čime bi Šabac postao centar proizvodnje trešnje u Srbiji i regionu, objasnio je gradonačelnik Šapca i dodao da će Grad Šabac formirati centar za prijem, doradu, pakovanje, skladištenje i distribuciju svežeg voća, jer samo dobro obrađena i spakovana trešnja može postići visoku cenu. Kako je gradonačelnik Milošević naglasio, cilj je da proizvođači koji se bave ovim poslom postignu maksimalan finansijski efekat.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa