29. novembar 2012.29. nov 2012.
LITVANIJA

MALI JERUSALIM

Glavni grad Litvanije, Viljnus, leži na obali dve reke - Neris i Viljne po kojoj nosi ime. Mnogi ga nazivaju „Grad crkava“ ““ ima ih preko 50!
Trgovci, kaluđeri, bogataši ili sirotinja ““ svi su imali svoje četvrti.
Od svih je najupadljivija jevrejska koju nazivaju „Mali Jerusalim“.Iza sinagoge su uzane uličice sa visokim zidom i drvenim kapijama koje čuvaju privatnost domaćina. Pre II Svetskog Rata tu je živelo 250.000 Jevreja. Danas ih ima pet hiljada.
„U Viljnusu morate gledati i gore i dole!
Gore, zbog tornjeva, a dole, da ne padnete pošto su ulice kaldrmisane“, savetuju domaćini i vode nas prvo u “™Restoransku“™ ulicu.
U litvanskoj kuhinji (kao u ostalim baltičkim zemljama) najviše su zastupljena jela od krompira. Mogu biti slana i slatka. Obrok se najčešće započinje supom od cvekle, a završava jedinstvenim dezertom - palačinkama od krompira punjenim pečenim paprikama. Kao aperitiv i kao digestiv upotrebljava se litvansko belo pivo.
Suncem obasjana “™gori“™ crkve svete Ane. Sagrađena u gotskom stilu sa fasadom od crvene opeke stara je 500 godina - lepotom je očarala čak i Napoleona Bonapartu kada je prolazio ovim krajevima. Posmatrajući je glasno je zažalio što ne može da je „prebaci“ u Pariz.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa