6. decembar 2012.6. dec 2012.
U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ PREDSTAVLjENA

BIBLIOGRAFIJA JANKA VESELINOVIĆA

Povodom stopedeset godina od rođenja Janka Veselinovića nedavno je iz štampe izašla Bibliografija njegovih dela u izdanju Biblioteke „Janko Veselinović“ iz Bogatića. Priliku da se upoznaju sa autorskim delom Marije Bogdanović i Gorane Stevanović iz Narodne biblioteke Srbije imali su, prošlog utorka, 27. novembra, učesnici Stručnog bibliotečkog skupa iz okruga, Sremske Mitrovice i Aranđelovca.
-Objavljivanje ove „Bibliografije“ je jedan od poslova koje smo obavili u toku ove godine u okviru obeležavanja stopedesetogodišnjice od rođenja Janka Veselinovića. Bibliografija je sama po sebi jedan opsežan i vrlo bogat izvor informacija za sve ljude koji će se u budućnosti na ovaj ili onaj način baviti delom Janka Veselinovića ““ rekao je Branislav Martinović, direktor Biblioteke „Janko Veselinović“ iz Bogatića.
Zanimljivo je da je ovo prva celovita bibliografija Janka Veselinovića ikada napisana. Prva dva delimična pokušaja bila su pre Prvog svetskog rata i to Jovana Skerlića 1906. u „Odjeku“ i „Brankovom kolu“ i Jeremije Živanovića u uvodnom delu romana „Hajduk Stanko“ 1913. godine.
-Ova knjiga ispunjava zadatke tri zavičajna odeljenja. Bogatića, gde se Janko rodio, Šapca, gde je radio, živeo i stvarao, i Koceljeve, gde je isto tako radio i ostavio svoga traga. Možda se može reći da je opus jednog pisca na potpuniji način oslikan tek kada se svi naslovi njegovih pojedinačnih dela nađu obeleženi zajedno na jednom mestu u obliku jednog utvrđenog, logički dosledno zasnovanog bibliografskog niza koji je sredstvo za tačnije i dublje predstavljanje književnog portreta. Autorke su dosledno ovo sprovele ““ naglasio je Dobrilo Aranitović, istaknuti srpski bibliograf.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa