6. decembar 2012.6. dec 2012.
KULTURA SEĆANjA: SADAŠNjOST PROŠLOSTI

POGLED KROZ OBJEKTIV NA DRUGI SVETSKI RAT

U galeriji KCŠ prošle srede, 28. novembra, u 18 časova otvorena izložba Andree Palašti „Druga priroda“. Sat vremena kasnije u Biblioteci šabačkoj mogle su se pogledati izložbe Milice Tomić „Jednoga dana“ i Vahide Rajmukić „Istorije u raspravi“
Dugoročni projekat Marije Ratković i Dejana Vasića „Kultura sećanja“, započet 2010. godine, posle prošlogodišnjeg osvrta na šabačko zlatno doba u 19. veku, izložbama u Kulturnom centru i Biblioteci šabačkoj pokušava da preispita dominantne istorije. Kroz razmatranje Kladovskog transporta, obilascima mesta stradanja, borbe i otpora u Drugom svetskom ratu, kao i otvaranjem pitanja koja pokreće proces restitucije, autori i učesnici projekta, želeli su da postave pitanje: „Šta se desilo po završetku rata?“.
-Sećanjem se ne bavimo kao istoričari nego se bavimo teorijom sećanja, odnosno politikama sećanja i onim što je bitno u sadašnjem trenutku. Mi smatramo da živimo u trenutku kada se ozbiljno negira značaj antifašizma i narodnooslobodilačke borbe pa smo zbog toga pozvali umetnice koje se takođe bave temama Drugog svetskog rata i odnosom današnjih politika sa politikama Drugog svetskog rata, razmatraju ih i imaju jake političke stavove o tome šta treba zapamtiti i šta nikako ne treba zaboraviti ““ rekla je Marija Ratković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa