6. decembar 2012.6. dec 2012.
OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

ŽIVOT SA HIVOM

U Šabačkom zavodu za javno zdravlje, prošle subote, 1. decembra, na konferenciji za novinare, istaknut je značaj blagovremenog testiranja, i najavljene su preventivne aktivnosti koje će sprovoditi u narednom periodu. Stalna edukacija o mogućim posledicama rizičnog ponašanja i aktivnosti državnih i nevladinih organizacija, najbolji su oblik prevencije u borbi proiv hiva. Cilj kampanje koja je ove godine pod sloganom „Ne možeš da znaš dok se ne testiraš“ je dobrovoljno savetovanje i testiranje koje postoji u 23 Zavoda za javno zdravlje.
Poznato je da se virus dobija na tri načina ““ putem nezaštićenih odnosa, sa inficirane majke na dete i preko zaražene krvi, najčešće razmenom špriceva i drugog pribora koji se koristi za ubrizgavanje ili ušmrkavanje psihoaktivnih supstanci. U poslednje vreme primećuje se povećanje broja obolelih kod heteroseksualaca, u odnosu na prethodne godine kada su korisnici droga bili na vrhu liste. Savet se može dobiti u okviru Savetovališta Zavoda za javno zdravlje koje postoji od 2006. godine, a koje radi sredom od pola osam do pola dva.
Prema podacima za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, u Republici Srbiji je registrovano 2.820 inficiranih osoba, od početka epidemije do 20. novembra ove godine, od kojih je 1.620 obolelo od side, dok je 1.126 umrlo. U Srbiji danas skoro 1.700 osoba živi sa ovim virusom. Može proći 10 godina da osoba ne zna da je inficirana, jedini način da sazna je da se, ukoliko je imala nekakav rizik u prošlosti, testira na hiv.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa