24. decembar 2009.24. dec 2009.
MAKAO

LAS VEGAS DALEKOG ISTOKA

Došli smo u Hong Kong na nedelju dana i obišli ga uzduž i popreko. Bila je prilika da posetimo i razgledamo grad-kockarnicu, Makao. Želja nam je ispunjena.
Pošto smo uplatili 12 evra za vizu i obavili pasošku kontrolu, sa drvenog platoa hongoške luke, ukrcali smo se u brod i za 45 minuta stigli u Makao.
Nekadašnja portugalska kolonija, kineski grad Makao, nastao je na ušću Biserne reke. Leži na poluostrvu i dva ostrva: Taipe i Koloan. Makao ima 446 hiljada stanovnika i izuzetno duge mostove koji povezuju udaljene ostrvske delove ove, “države u državi iliti grada u državi“, koji je 1999. god. postao specijalna oblast Republike Kine. Do tada Makao je bio jedna od poslednjih portugalskih kolonija na Dalekom istoku.
Kažu da je život u ovom gradu jeftin i udoban. Kažu da Makao prvenstveno živi od turizma. Za prva dva meseca u ovoj godini (2009.) zabeležena je cifra od 2,5 miliona posetilaca! Kojih? Da li su to turisti ili?
Ma, kockari bre, kockari stižu svakog dana i u sve većem broju! Hazarderi celog sveta hrle u ovaj raj garantovan dobrim provodom i snom o velikom dobitku u nekoj od kockarnica otvorenih 24 sata. Vekovna strast za igru i kocku ne jenjava. Naprotiv! Oni, kojima su kazina nedostupna, igraće u kućama, baštama i uzanim gradskim uličicama. Igraće karte, ili omiljeni Ma Džonga, nacionalnu igru slična dominama. U Makau je sve podređeno hazarderima. Kao prvu znamenitost grada pokazaće kockarnice! Ima ih četiri ““ peta, tek otvorena je vlasništvo Amerikanca iz Las Vegasa!
“Kazino Ližboa“ - u svojim odajama skriva tajne o dobrim ili manje dobrim sudbinama posetilaca ““ i ako niste hazarder posetite ga, možda uvećate ili olakšate džep“ za 26$ - što je minimum. Ako izgubite i taj minimum ““ doneće vam piće.
“Kuća časti!“, reći će s osmehom Makaošani koji sa izuzetnim pijetetom govore o svom kazinu. A kako i ne bi kad u ovom jedinstvenom gradu - NIKO ne plaća NIKAKAV porez...

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa