13. decembar 2012.13. dec 2012.
NOVA KNjIGA

TRAGOVIMA USPEŠNIH

Nedavno je u izdanju „Glasa Podrinja“, a pod pokroviteljstvom Grada Šapca, iz štampe „Čivija printa“ izašla monografija „Snovi i koreni“ Dragana Filipovića, književnika i novinara
San je sveta knjiga a mnoge svete knjige nisu ništa drugo do sami snovi“, rekao je Umberto Eko. Upravo te snove mnogobrojnih Šapčana i Podrinaca zabeležio je i od zaborava sačuvao Dragan Filipović u svojim i njihovim „Snovima i korenima“. Na sto devedeset strana obogaćenih fotografijama autor donosi sliku jednog vremena u kome je stvarnost oblikovana na korenima snova. A koreni, duboki i jaki, uvek su privlačili u mislima i čežnji one koji su svoj novi život pronašli na Severnoameričkom kontinentu.
Od Grada Anđela - Los Anđelesa, San Franciska u Kaliforniji preko Čikaga, Njujorka, Nju Džersija, Indijane, Indijanopolisa do Toronta, Montreala i Vankuvera u Kanadi autor nas vodi utabanim srpskim stazama na američkom tlu. Školovani u drugoj polovini dvadesetog veka u Šabačkoj gimnaziji, srednjim školama i na fakultetima širom Srbije svoje znanje pokazali su „tamo daleko“. Štaviše, ne mali broj njih postali su naučnici svetskog glasa, poznati profesori univerziteta, cenjeni stručnjaci u NASI, istraživači i univerzitetski predavači u oblasti nuklearne fizike, medicine, građevinarstva, informatike, i drugim oblastima života. Ništa manje važni od njih su i dobri majstori svojih zanata i poslova, prvenstveno dobri i čestiti ljudi. Svi oni su, što je poenta ove knjige, ostali duboko privrženi svom rodu i korenima“, zapisao je autor.
Beleške i reportaže nastajale u periodu od 1996. do 2003. godine objavljivane najvećim delom u „Glasu Podrinja“, kasnije i u „Šabačkoj reviji“, „Impulsu“, „Mačvanskim novinama“ i „Presu“ pronašle su put do korica knjige koja je sačuvala i čuvaće od zaborava mnoge životne sudbine naših sugrađana.
„Pripadanje se stiče rođenjem, na koji ne možemo da utičemo jer ne znamo ko će, gde će i kada će nas roditi. A, kada se rodimo dužni smo da celog života učimo, da znamo o sebi i drugima dovoljno, da bi mogli svoje da čuvamo, a tuđe da poštujemo“, piše u recenziji prim. dr Predrag Tojić. Upravo o tom pripadanju, korenima, zavičaju sanjali su tokom svih ovih godina na putu ka uspehu Ružica Popović Krekić, Mile Nikolić, Jasmina Vujić Arsenović, Slobodan i Mira Pavlović, Petar Jovanović zvani Pera Tesla, Vesna i Jelena Mitrović i mnogi drugi čije su životne priče, zahvaljujući autoru Draganu Filipoviću, i dalje podstrek za sve one koji nisu dosanjali svoje snove. A svoj san ovom monografijom, dopunjenom novim informacijama gde su i dokle su sada stigli, Dragan Filipović, posle četrdeset dve godine rada u novinarstvu, pisanim i elektronskim medijima, zahvljujući penzionerskim danima napokon je ostvario.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa