13. decembar 2012.13. dec 2012.
PLANIRANE IZMENE U ZAKONIMA O RADU I ŠTRAJKU

JOŠ TEŽI POLOŽAJ RADNIKA

Skupština Srbije mogla bi sledeće godine da usvoji nove zakonske propise, koji, prema predlogu Unije poslodavaca, predviđa lakše otpuštanje radnika.
U novom Zakonu o radu, čije se usvajanje najvaljuje za sledeću godinu, postoji mogućnost da se, između ostalih, nađu članovi koji će radni odnos na određeno vreme produžiti sa 12 na 36 meseci, i omogućiti duži prekovremeni rad. Poverenik sindikata „Sloga“ za Mačvanski okrug Ivica Živković protivi se ovom rešenju, pošto će, kako smatra, otežati položaj radnika.
- Mi sumnjamo da ovaj predlog zakona ideja ljudi iz Međunarodnog monetarnog fonda i pojedinih stranih invvestitora koji ni do sada nisu vodili računa o pravima radnika. Sindikat „Sloga“ vidi opasnosti u mnogim aspektima predloženog zakona. Lansira se fleksibilni rad, skraćenje porodiljskog odsustva na tri meseca, skraćenje godišnjeg odmora i bolovanja, upozorava Živković.
Privatni poslodavci su i do sada bili veliki protivnici sindikalnog organizovanja, te će nova Vlada, smatra Živković, morati da posreduje u razgovoru između privatnika i zaposlenih u pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja.
- Mi ćemo insistirati na socijalno-ekonomskom dijalogu. Svesni smo da idealnog rešenja nema, ali sve tri strane moraju, uz sagledavanje svih aspekata, da postignu konsenzus oko regulisanja prava i položaja zaposlenih, kaže naš sagovornik.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa