24. decembar 2009.24. dec 2009.
KNjIŽEVNO VEČE U ,,GLASU CRKVE“

BEZ TABUA I KLIŠEA

U okviru zimskih duhovnih večeri u prostorijama ,,Glasa Crkve“ u Šapcu, koje će biti priređivane svakog utorka do Vaskrsa, predstavljena je knjiga Žena ikona Crkve i blago sveta, autora mr Ljubomira Rankovića. O delu koje ukazuje na ženu u Crkvi kao neiscrpni izvor hrišćanske ljubavi i topline, govorili su: profesor dr Ljubivoje Stojanović, dr Mica Kovačević, Mirjana Filipović i sam autor.
- Savremeni svet je u velikom problemu jer je uloga žene minimizirana. To prelezi u jednu vrstu diskriminacije. Čak i Evropa koja se danas zalaže da žena bude više zastupljena u politici i društvenom životu, na tragičan način priznaje ovu činjenicu. Žene moraju pokazati više samopoštovanja i izboriti se za svoje mesto, moraju uzeti više aktivnosti, i u društvu, i u Crkvi ““ istakao je Ljubomir Ranković, autor knjige koja pokreće mnoge rasprave.
Nakon više od dve decenije službovanja u Crkvi, autorskog rada, priređivanja mnogih knjiga i edicija izdavačke kuće ,,Glas Crkve“ i dugogodišnjeg uređivanja programa prvog pravoslavnog crkvenog radija u slovenskim pravoslavnim zemljama, protođakon Ranković je uočio da su žene dinamičniji deo Crkve i značajni nosioci verskog i crkvenog života. Ovo saznanje navelo je autora na zaključak da su žene neiskorišćeni misionarski kapacitet u apostolskoj misiji Crkve, pa je počeo da traga, slobodno i odgovorno, nekliširano i bez tabua. Pokrenuvši dijalog i slobodnu raspravu, skrenuo je pažnju drugima na prilično komplikovanu i životnu temu...

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa