20. decembar 2012.20. dec 2012.
DESET GODINA POSTOJANjA FIZIKSA

I BI SVETLOST I BI FIZIKA

Prošle srede, u okviru programa posvećenog danu Srednje medicinske škole, predavanjem pod nazivom „Iskorak ćilibara“ obeležena decenija rada sekcije „Fiziksa“
Neobični, inovativni, drugačiji od drugih. Društvo ljubitelja nauke, osmišljeno sa ciljem njene popularizacije pre svega vršnjačkim podučavanjem. Otvoreni za sve ne samo za odabrane. Munjevit skok od još jedne od školskih sekcija do „gradskog brenda“. Tako bi u najkraćim crtama mogli opisati „Fiziksi“, koji su prošle srede zaokružili deceniju trajanja. Tom prigodom, u prostorijama Srednje medicinske škole „dr Andra Jovanović“ u Šapcu, za sve prijatelje i poštovaoce ovog „nadaleko poznatog društva“ upriličeno je predavanje sačinjeno od retrospektive desetogodišnjeg trajanja.
- Pre deset godina sa tadašnjim farmaceutima sam odlučila da uredimo kabinet fizike, izvršimo klasifikaciju nastavnih sredstava i počnemo da se bavimo naukom na drugačiji, popularan način. U početku nismo izlazili na scenu, ali smo već te iste godine uradili pano o svetlosti i odlučili da ukrasimo hol škole. Sledeće sezone otpočinjemo saradnju sa školskim časopisom „Medikus“ koja se vremenom pokazala kao vrlo plodotvorna. Već 2004. godine smo napravili prvo javno predavanje, a 2006. dobijamo poziv da učestvujemo na festivalu nauke „Zlatni venac“. Upravo to pojavljivanje u javnosti nas je „lansiralo“ u žižu interesovanja u gradu, te smo nakon toga bili prisutni u Noći muzeja, Čivijaškom karnevalu - rekla je profesorka fizike i osnivač „Fiziksa“ Tatjana Marković Topalović, i napomenula da je društvo rano uočilo činjenicu da nepopularni nazivi predavanja odbijaju decu, tako da ne čudi podatak da su najpopularniji članci i programi bili: „Klima li se klima“, „Život uz sveću neću“ i „Mala dnevna fizika“.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa