27. decembar 2012.27. dec 2012.
U KULTURNOM CENTRU PREDSTAVLjENO

STVARALAŠTVO MILjURKA VUKADINOVIĆA

Jeste da je bio 13-ti, ali, nije bio petak. I jeste da se termini kulturnih dešavanja u Šapcu često poklapaju, ali, što je malo, malo je.
Nedavno, u KC, prisustvovali smo neobičnoj književnoj večeri. Naime, pred samo šestoro prisutnih u publici, predstavljen je književni portret Miljurka Vukadinovića, i to, što je najinteresantnije ““ uspešno. Pre svega, zahvaljujući autoru, ali i trudu Branke Todorović, realizatoru književnog programa.
- Književnost je za izabrane, za one koji to zaista vole, oni pregaze sneg i dođu. Ovo je štih proba, zagrevanje za ono što će doći. Kad sneg bude toliki da postane nevidljiv, na proleće, napravićemo susret sa mladima, uručićemo knjige za školsku biblioteku i napraviti projekat „Zauzimanje Šapca i okoline“, rekao je kroz osmeh Vukadinović, pesnik, esejista, prozni pisac, antologičar i prevodilac.
Za sebe kaže da ima više knjiga (65) nego godina (59), prevodi sa srpskog na rumunski i obrnuto, sa slovenačkog na rumunski i sa rumunskog na slovenački, sam ili u saradnji. Preveo je četrdeset pet knjiga naših (Desanku Maksimović, Matiju Bećkovića, Justina Popovića, Rada Drainca...) i slovenačkih pisaca. I nekoliko antologija. Njegova poezija i proza prevođena je na desetak svetskih jezika, a stihovi su mu zastupljeni u značajnijim antologijama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od kojih mu je najdraža ““ medalja „Eminesku“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa