27. decembar 2012.27. dec 2012.
NOVOGODIŠNjI INTERVJU SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE KOCELjEVA VEROLjUBOM MATIĆEM

PRIVREDA OSTAJE PRIORITET

Iza nas je izborna godina. Kakva je, po vašem mišljenju, bila 2012. godina?
- Mislim da 2012. generalno u Srbiji nije bila dobra, jer čim je izborna ona je i problematična za Srbiju, a sve što se dešava u republici utiče i na lokal. U Srbiji se izbori ne završavaju samim završetkom izbora. Imaju svoj produžetak koji nije dobar ni za državu ni za lokal. Dosta vremena se izgubi dok se ne spakuje Skupština, Vlada, ministarstva, i to onda utiče i na opštine i gradove. Kod nas je država veoma centralizovana.
Vi ste praktično postali medijska ličnost u Srbiji zbog uspeha koji ste postigli u opštini Koceljeva. Osvojili ste i treći mandat.
- Konkretno, što se tiče opštine Koceljeva, mislim da smo uspeli da, tako kažem, iznesemo na korektan način sve teškoće sa kojima smo se suočavali i koje prate život. Izborni rezultat u ovoj opštini je takav kakav je i on je privukao pažnju medija jer je Grupa građana koju predvodim osvojila i treći mandat. Nije lako biti na vlasti i svake naredne izbore dobijati sve više i više glasova. Ovog puta smo osvojili apsolutnu većinu. Ono što je privuklo pažnju medija je i činjenica da dve najjače partije na republičkom nivou nisu prešle cenzus u Koceljevi. U toku predizbornih aktivnosti Grupa građana nije vodila negativnu kampanju i pričala o drugima, već je insistirala da građani glasaju za onu opciju za koju su smatrali da je najbolja za njih. Pričali smo samo o sebi, o onome što smo uradili, što radimo i što ćemo uraditi. Nije bilo krupnih obećanja, već isključivo realnih. Mi smo uspeli da za nekoliko meseci ispunimo 60-70 odsto tih obećanja.
S obzirom da Grupa građana ima apsolutnu većinu u lokalnom parlamentu u kojem, istovremeno, dve najjače stranke u Srbiji nemaju svog predstavnika, kakva je saradnja sa republičkom vlašću?
- To pitanje se vrlo često provlači. U normalnoj državi to ne bi trebalo da bude pitanje. Smatram da idemo ka normalnoj državi i da će to sve manje biti pitanje. Država ako ulaže u neku opštinu, region, ulaže zato što to treba a na zbog toga što je u toj lokalnoj samoupravi na vlasti neko iz određene partije. Država treba tako da razmišlja, bez obzira ko je na vlasti. Činjenica je da su se po određenim partijskim linijama dobijala određena sredstva. To verovatno još postoji. Međutim, ja lično za ovih devet godina nisam imao takvih problema. Naprotiv. Ni u saradnji sa ovom vlašću za sada nemamo problema u komunikaciji. Čak sa simpatijama nas prihvataju, jer oni znaju da cene izborni rezultat, koji je rezultat rada u prethodna dva mandata. Očekujemo da ćemo dobiti samo ono što treba da pripadne ovoj opštini. Mi ne treba da budemo alavi. Treba podržati one opštine u Srbiji koje imaju iskorak, vidljiv rezultat, što mi i imamo.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa