27. decembar 2012.27. dec 2012.
PIROTEHNIČKA SREDSTVA

BEZBEDNA, UZ PRAVILNU UPOTREBU

Dosta pre praznika počele su da pucaju petarde po gradu. Najčešće su deca ta koja ih bacaju, ali neretko se i odrasli zabavljaju na ovaj način. Upotreba pirotehnike na neodgovarajući način može biti veoma opasna i izazvati ozbiljne povrede. Ipak, sva deca tvrde da pirotehniku koriste na bezbedan način i da su upravo “neki njihovi drugovi“ ti koji rade ono što ne treba.
Dvanaestogodišnji Mladen voli da baca petarde. Kaže da ih kupuje u ovlašćenoj prodavnici i koristi po pravilima. Ipak, neka deca u njegovoj školi petardu drže u ruci sve dok ne pukne.
Međutim, ne dopada se svoj deci ovaj vid praznične zabave.
-Suprug i ja smatramo da deci ne treba kupovati petarde. Mogu da se povrede. Pored toga, to je samo uzaludno bacanje para zbog prepadanja naroda. Naša deca ih ni ne traže, vanjda zato što su tako vaspitani, pa ih to ne interesuje, kaže Marijana Lazarević i dodaje da njena deca ne vole ni da šetaju po gradu za vreme praznika upravo zbog pucanja petardi.
-Sva pirotehnička sredstva su bezbedna kada se koriste na pravi način i prema priloženom uputstvu. Na petardama piše kako se koriste, na vatrometima kako se postavljaju na pravi način i koja je bezbedna udaljenost na kojoj se treba nalaziti prilikom ispaljivanja, objašnjava radnica jedne od ovlašćenih radnji u Šapcu.
Ističe da je za rad u ovakvoj prodavnici morala da prođe obuku i polaže test za rukovanje pirotehnikom. Svaka mušterija tako može na licu mesta da dobije stručan savet kako najbezbednije da koristi ono što kupi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa