27. decembar 2012.27. dec 2012.
ČETRDESET DEVET GODINA „HORA 66 DEVOJAKA“

PESMA I PO KOJA SUZA

Na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta u nedelju, 23. decembra, tačno u pet do pet po podne, numerom „Otče naš“ otvoren tradicionalni koncert na kome su nastupili i Muški hor „Neven“, Šabačko pevačko društvo i Dečji hor „ViVa“. Pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Šabac
Prošlo je četrdeset devet godina rada, odricanja, ljubavi prema muzici. Osnovan na rođendan svoga dirigenta, Branka Đurkovića, daleke 1963. godine „Hor 66 devojaka“ sa nesmanjenim entuzijazmom nastavlja sa radom. Generacije mladih ljudi ostavile su trag u srcu svoga dirigenta koji sa nesmanjenom ljubavlju govori o prošlom, ali i sadašnjem vremenu. I ne samo o vremenu već i o ljudima koji su ostavili neizbrisiv trag. Anđelka, Spomenka, Gordana, Branislava, Vinka, Milica, Nada... žive i dalje sa svojim horom kojem su poklonile srce i dušu.
Život prolazi, i to je neumitnost ljudske sudbine, ali ostaje sećanje koje ne bledi u srcu Branka Đurkovića. Prošlost i sadašnjost isprepletane sa puno emocija svedoče o dosanjanom snu. Muzičkom snu koji je i ovoga puta počeo pesmom „Otče naš“, a nastavio se liturgijom Stevana Mokranjca „Tebe pojem“ koja je do danas izvedena sa horom petsto osamdeset pet puta van granica nekadašnje Jugoslavije. Nastavilo se sa kijevskim „Svjati Bože“. Solista Miloš Gašić otpevao je „Glasom mojim“. Prvi put u Šapcu izvedeno je „Svjati Bože“ Čajkovskog. Pod dirigentskom palicom Verice Mitrović, a uz klavirsku pratnju Milene Đurković Pantelić, izvedena je „Crna noći“ Roberta Tolingera. Posle numere „Zadrhtalo gudalo u ruci“ Muški hor „Neven“ otpevao je „Pij mila pij“. Dečji hor „ViVa“ Milene Đurković Pantelić, kao gost, izveo je četiri pesme. Ivana, solistkinja Beogradske opere, uz klavirsku pratnju Jelene Đurković Dragićević otpevala je „Tri put ti čukna“, a Miloš Gašić „Priču“. Šabačko pevačko društvo izvelo je „Kumanovku“. Emotivno muzičko putovanje završeno je neizostavnom numerom iz „Đida“ „Oj, jeseni“.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa