10. januar 2013.10. jan 2013.
ŠAPČANKA NA ŠKOLOVANjU U AMERICI

TAMO GDE SE SAMO KVALITET VREDNUJE

Poslednja među mnogobrojnim mladim Šapčanima koji su u protekloj deceniji zahvaljujući sportskim stipendijama nastavili školovanje u Americi je Milena Petrović.
Osam godina uspešnog bavljenja odbojkom, priznanje za đaka generacije u Osnovnoj školi „Laza Lazarević“ u Šapcu i tutula vukovca u Pravno-birotehničkoj školi u Beogradu, bili su više nego dovoljne preporuke Mileni Petrović da školovanje nastavi u inostranstvu. Zahvaljujući sportskoj stipendiji trenutno stiče znanja iz biznisa i administracije u Talahasiju na Univerzitetu na Floridi.
- Nastava je ogranizovana tako da se već na prvoj godini obučavamo za ono čime bi se bavili po završetku fakulteta. Iako je iza nas samo jedan semestar, već smo imali dosta sastanaka sa predstavnicima različitih kompanija, izradili smo nekoliko projekata i učestvovali na više foruma. Od osam predmeta koje spremamo po semestru, samo dva nisu stručna, dok su ostali usko orijentisani na naš poziv. To je i osnovna razlika u odnosu na školovanje u Srbiji. Želim da osnovne, a eventualno i postdiplomske studije završim u SAD, kako bih u budućnosti obavljala posao u struci za koju se školujem, kaže Milena.
Najveći oslonac i podršku, kako pre odlaska, tako i u prvim mesecima boravka na američkom jugu, imala je u porodici.
- Prvih mesec dana bilo mi je veoma teško. Želela sam da se vratim, ali su upravo roditelji i sestra pomogli da prebrodim taj početak. Pričali su mi da moram da se potrudim, da mogu da uspem, i onda kada je kriza prošla shvatila sam da su u pravu, pošto malo ko ima priliku da stekne obrazovanje na prestižnom fakultetu, kaže naša sagovornica.
Milena svakako nedostaje roditeljima, koji su ipak svesni da školovanje na jednom od 20 najboljih američkih univerziteta daje veće šanse za profesionalni uspeh nego život u Srbiji.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa