10. januar 2013.10. jan 2013.

SVET U DEČJEM OKU

Iz štampe je nedavno izašla knjiga putopisa za decu „Ne leđima slona“, poznate šabačke spisateljice i putopisca Mile Starčević
Objavljivanje knjige omogućio je Grad Šabac kroz konkurs za programe u kulturi.
Svojevrsnu recenziju u vidu uputstva deci za upotrebu knjige, potpisala je prof. razredne nastave Tanja Popović, a urednik izdanja, lektor i autor likovnog rešenja u boji opremljenih korica, sa motivom iz Indije, je arh. Marko Gavrilović.
Sve ilustracije i knjizi, uključujući i naslovnu, uradila je tematski, po motivima putopisnih priča i bajki, i to sjajno, deci prilagođeno, Đurđijana-Đovana Gajić.
Uz fotografiju autorke sa jedne od promocija njenih knjiga, poslednja strana knjige, koja sa naslovnom čini tematsku celinu, donosi kraći biografski zapis o Mili Starčević. Prva rečenica dominira: „Po rečima književnika Mome Dimića, Mila Starčević je najveći srpski putopisac“. Hoću da verujem da je pisac Dimić pritom mislio na najveći broj zemalja (134) koje je Mila Starčević sa surpugom Petrom proputovala i o svima objavila i objavljuje novinske i filmske zapise, beleške, priče, radio i TV emisije, putopisne knjige...Ljubomir Nenadović, Isidora Sekulić, Jovan Dučić, Miloš Crnjanski i drugi velikani srpske književnosti ogledali su se i u književnoj formi putopisa. I ova svoja ostvarenja nisu smatrali manje značajnim od ostalih dela kojima su ostavili dubok, neizbrisiv, trag u književnosti ovog naroda. „Pisme iz Norveške“, Isidore Sekulić, „Gradovi i himere“, Jovana Dučića, da ne nabrajamo...- i sada, i za sve vreme pisane reči u srpskom jeziku, pred čitaocem otvaraju ljude i događaje, prostor i vreme. Istorija kljiževnosti još nije, i teško da će ikad moći da decidno kaže: Ovo je najveći srpski putopisac! Jer svaki od ovih književnih veličina ima nešto svoje i posebno, u stilu, deskripciji, emocijama kojima doživljava i beleži prirodu, ljude i događaje; svako je drugačiji, svoj i neponovljiv. I zato je svako od njih ““ NAJVEĆI. Mila Starčević može s pravom da bude ponosna, baš kao i njeni sugrađani, što je deo tog dragocenog kruga osvedočenih i svevremenskih pisaca viđenja i doživljavanja meridijana, naroda, običaja, tradicije, kulture i drugih životnih sadržaja.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa