10. januar 2013.10. jan 2013.
RAZGOVOR SA SONjOM BOKUN ĐINIĆ

BIBLIOTEKU ČINE LjUDI

O programima u protekloj godini, estetskom uređenju biblioteke, nabavnoj politici i savremenim tehnologijama, priznanjima
Kako Vi vidite godinu iza nas, po čemu ćete je pamtiti, verujemo da imate razloga da budete zadovoljni?
- Naš najveći uspeh je, pre svega, proslava 165 godina naše biblioteke. Mi smo ovaj jubilej obeležili 11-og oktobra, velikom svečanošću, na kojoj su prisustvovali gosti iz javnog i kulturnog života naše zemlje i grada. Posebno je značajno što nam je u poseti bio i državni sekretar Ministarstva kulture, koji je imao mnoge lepe reči za našu biblioteku i koji je javno obećao da će Ministarstvo podržati završetak aneksne zgrade. Kao što je poznato, ova zgrada se radi od 2007. godine, mi smo se nadali da će biti završena za ovaj jubilej, a to što nije, ubrajam u naš neuspeh. Krajem protekle godine nastavljeni su radovi na Aneksu u vrednosti od 8, 5 miliona dinara, a inače, da podsetim, za 2012. bilo je planirano da budu izvedeni radovi u vrednosti od 20 miliona dinara.. Na osnovu javnog obećanja državnog sekretara da će Ministarstvo kulture podržati završetak Aneksa, konkurisali smo u Ministarstvu kulture za 12, 5 miliona, a u gradskom budžetu je planirano još toliko, što bi nam omogućilo da u potpunosti završimo ovaj projekat.
U toku 2012. godine, završili ste i neke radove u vezi sa građevinskim i estetskim uređenjem biblioteke?
- U protekloj godini smo uspeli da završimo stolariju na našoj zgradi, deo prizemlja koji je ostao od pretprošle godine i prvi sprat. Ovo je prva zamena stolarije posle nekih 90-ak godina, još od vremena Vladike Mihajla Uroševića. Vladičanski dvor je velelepna zgrada, jedna od najlepših arhitektonskih spomenika ovog grada, koja zaslužuje svaku vrstu pažnje i građevinskog i estetskog uređenja. U toku protekle godine, uspeli smo uz fasadu da završimo i neke poslove u enterijeru, između ostalog, okrečili smo depoe knjiga i svečanu salu, tako da mi se čini da ova zgrada nikada nije bila blistavija nego 2012. godine.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa