17. januar 2013.17. jan 2013.
U SUSRET PETOJ DECENIJI HORA „66 DEVOJAKA“

SA PUTA KA ZVEZDAMA

Hor „66 devojaka“ je sa najdužim stažom u svetu pod jednim dirigentom i njegovim osnivačem, Brankom Đurkovićem. Ove godine Hor obeležava pedeset godina postojanja i rada, između ostalog, i dnevnikom poznatog novinara Ljubisava Andrića „Summa cum laude“
Odavno je poznato kako se Branko Đurković sa svojim Horom slavodobitno vratio, danas već davne 1984. godine, sa puta iz Nerpelta u Belgiji, osvojivši prvo mesto na Evropskom festivalu horova. Ali, kako je protekao taj put, ka tom zvezdanom usponu, saznajemo tek sada, iz dnevnika, između još vrućih korica, od novinara i publiciste Ljubisava Andrića, čiji je rukopis čekao dvadeset i devet godine da osvetli i tu scenu radosti i drame.
Poput iskusnog vodiča i spisatelja, upoznaje nas sa putnicima i njihovim ushićenjima, sa prirodnim lepotama u prolazištu, gradovima i njihovim istorijama, pa i ličnim sećanjima koja pobuđuju takva putešstvija.
„Summa cum laude“ (Prva nagrada sa najvećom slavom), ustvari, nije dnevnik. To je, jezikom i stilom, romansirani dnevnik. Doživljen. Pričama, dosetkama i upadicama prepleten. Pun iščekivanja, emocija, veselosti i zahvalnosti. Osetilo se to i na polasku. Ljubisav je među saputnicima koje na odredištu čeka tron. Sa Brankom, uzorom i putokazom u muzici, u ljudskosti bez granica.
Beleške započinje propuštenim zvonom sata u praskozorje. Do toga da je, ipak, iz Novog Sada, gde je bio urednik „Dnevnika“, stigao čitav sat ranije na rumsku raskrsnicu, da bi se pridružio karavanu Šapčana. Tu su, osim devojaka, i Brankova supruga Ivanka i kćerke Milena i Jelena, zatim, Slavko, Cigan, Žica, Goran, Mira, Zorica, Rade, Goga. Naslućuje se da će Hor, baš u tuđem svetu, ponovo dosegnuti muzičko nebo. U Nerpeltu su se i 1976. okitili prvom nagradom.
- I ovoga puta ćemo biti laureati, - poverio se dirigent spisatelju, uveren u sebe i u raskošni talenat devojaka, bez obzira na to što će nastupiti sto šesnaest horova iz gotovo svih zemalja starog kontinenta, pa i iz Amerike.
Usput, proputovanjem kroz Zagreb, gde je Ljubisav studirao, uočavaju putokaz ka Celju. I, eto, novog prisećanja. Na Jugoslovenskom omladinskom festivalu u ovom slovenačkom mestu, Hor „66“ je 1965. godine osvojio prvo mesto. Taj uspeh je ponovljen i dve godine kasnije, pa i 1969. godine.
Stiže se i do granice. Pauza. Vreme je za ručak. Umesto da svrate u neki restoran ili hotel, svako vadi svoj smotuljak, pa na livadu. Nema sokova, već iz Šapca poneta arterska voda.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa