17. januar 2013.17. jan 2013.
IZMEĐU REDOVA

KOJE KUDE BRATE SRBINE

Proteklog vikenda naši voljeni političari raspravljali u skupštini o bitnim državnim pitanjima. Istovremeno, dole negde na jugu Srbije, isto naši, samo Albanci, odnosno ne baš voljeni šiptari, dogovarali se o, takođe bitnim njima samo državnim pitanjima. I epilog je, šiptari su se u Srbiji međusobno dogovorili, a Srbi u sred Srbije eno ih, još se raspravljaju kako da se dogovore. Koje kude, brate Srbine.
E ti naši voljeni političari i ovih prazničnih dana su se dogovarali kako da se dogovore. I sve liči na ono davnašnje kada je izvesni politički pregalac, u sličnoj prilici, obrazložio svoj predlog i naravno krenula je žučna rasprava koja je trajala i trajala, pa konačno završena opštim usvajanjem njegovog predloga, a onda je taj izvesni teatralno rekao: “e sad neću ni kako ja hoću“. Brate Srbine.
Isti ti naši voljeni političari svoje stranačko angažovanje na javnoj sceni zasnivaju na ono staroj narodnoj: “ko u klin, ko u ploču“. Srećom, postoji i ona druga: “pametniji popušta“. Brate Srbine.
I ti naši voljeni političari u poslednje vreme se došaptavaju sa narodom preko, tobo ž nezavisnih medija, i to o novi izborima. Nama je izgleda suđeno da s novim mladim lukom dobijemo i novu vlast. A možda će i biti i po onoj drugoj: “a kupus u kacu, a glasački tiket u ruke“. Brate Srbine.
A kad je veseli Tita dovodio one još veselije nesvrstane, najviše su se, naravno mnogo kasnije, bunili brojni od onih koji su danas u politici, kako u poziciji tako i u opoziciji. E sad se isti oni ulizuju šeicima, prinčevima, carevima... a oni Titini drugovi, sledbenici, ćute. To mu dođe kao neko novo svrstavanje, nesvrstanih. Brate Srbine.
I kad smo kod te priče, bio nam u gostima princ Ujedinjenih Arapskih Emirata. Lepo, al nije lepo što on veselnik i ne zna da mi nismo baš tako ujedinjeni, više ličimo na neke razjedinjene balkanske Emirate. Brate Srbine.
Dobili smo kredit od Rusa za modernizaciju železničke mreže. I kažu ovi naši da će posle toga vozovi ići tri put brže. Tako će brže zbrisati iz Srbije i oni koji ne budu mogli da vrate taj kredit. Brate Srbine.
Proslavili smo i Pravoslavnu, ili kako kažu Srpsku novu godinu. Ih, kad je slavlje tu nismo od raskida. Brate Srbine.
Pojedini srpski čistunci, ili novosrpski poravednici, zameraju ljudima širom zemlje što su malo više praznovali a malo manje radili. A kao kad smo radili punom parom bilo je i vajde, ili kao sad ima gde i da se radi. Koje kude brate Srbine.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa