17. januar 2013.17. jan 2013.
DESET GODINA CRKVE OGNjENE MARIJE U MAČVANSKOM METKOVIĆU

SVETINjA BLISTA

Narod uz duhovno sklonište i u dobru i zlu. Prijatan okružujući ambijent, privlači decu. Odslikane retke ikone. Unutrašnji dekor dopunjuju prekrasno ukrašeni stolovi, stolice... U planu biblioteka, učenje stranih jezika, soba za kompjutere, besplatan internet...
Uz desetu godišnjicu seoske crkve, izgrađene u Baroknom stilu za samo godinu dana uz pomoć donatora i veštih majstora, zahvaljujući preduzimljivom starešini hrama Vladimiru Dimitriću i podršci meštana, ova Božja svetinja u centru Mačvanskog Metkovića, stalno dobija svoj lepši izgled.
Dominantan je veliki zvonik, sa tri svodne krstoobručne kupole.
- Cela unutrašnjost crkve je freskopisana i pozlaćeni svi kupolni delovi. Odslikane su retke ikone, za ovaj deo Srbije: Presveta Bogorodica sa Bogomladencem na prestolu, Bogorodica Mlekopitateljnica, hilandarska... Da bi se sačuvala i potvrdila dugovečnost, Gospod se postarao, te su obasjane specijalnim svetiljkama led-diodnim. Takvo osvetljenje neće štetiti pigmentima, a naprotiv na ovaj način produžen je vek freskama, kaže starešina crkve, Vladimir Dimitrić, koji je nedavno sa porodicom ovom duhovnom hramu Mačvana darivao zvono.
Njegovim angažovanjem i uz pomoć brojnih donatora uređen je prostor oko crkve. Izgrađena je palionica i parohijski dom, kao i čitav mali dečji park, gde dominiraju klackalice, ljuljaške i tobogani. Na proleće procveta mnogo ruža, zimzelenog drveća i ostalog zelenila, što okružuje crkvu i čini kompletno lep ugođaj, brojnim posetiocima.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa