17. januar 2013.17. jan 2013.
SEĆANjA NA STARI ŠABAC

IZBOR MIS ŠAPCA

Moje je mišljenje da većini muškaraca stane dah kada vide lepu ženu. To je razlog zbog kojeg sam za početak stavio ove izreke o lepim ženama: ,,Ko može upravljati jednom ženom, može upravljati jednim narodom“- Balzak. ,,Žene su kao senke. Kada bežimo od njih , trče za nama, kada mi trčimo za njima , beže od nas“ - Antononi. „Kad ne bi bilo žena, dijamant bi bio običan kamenčić“ - Viktor Igo. Stari Šapčani su znali za ove izreke o lepim ženama i čim se 1927. godine Šabac malo oporavio od ratnih nedaća radoznali Šapčani počeli su da tragaju za najlepšom Šapčankom u gradu. Prilika za to bile su brojne zabave i balovi.
,,Francuski klub“, Sport klub „Mačva“, ,,Avijatičarski klub“ ,,Šabačko pevačko društvo zanatlija“ svi oni su na svojim zabavama organizovali izbor MIS. Mora se priznati da je konkurencija bila veoma jaka jer u Šapcu od uvek bilo puno lepih žena. Jedan od faktora za to bila je i genetika, jer je među stanovnicima grada pored Srba bilo Mađara, Čeha, Nemaca, Rusa, Jermena, Jevreja i drugih naroda. Bilo je dosta nacionalno mešovitih brakova i nije bio redak slučaj da su se Šapčani vraćajući se iz zarobljeništva dovodili žene drugih nacionalnosti. Moglo bi se reći da je Šabac tako bio internacionalni grad ali i grad lepih žena.
Beogradski ,,Ilustrovani list“ 17. aprila 1927. godine objavio je veliku fotografiju gospođice Zage Mirković mis Šapca 1927. godine. Iste godine ,,Šabački glasnik“ je 2. marta najavio izbor Mis Šapca na maskenbalu koji priređuje „Francuski klub“ i Sport klub „Mačva“. Karte su brzo rasprodate za 6. mart, a ko nije mogao da obezbedi kartu, trebao je da se javi dr Raneru, opštinskom lekaru koji je bio i predsednik SK „Mačva“. I ne bi Šabac bio Šabac , kada ne bi bilo nekih mutnih radnji. ,,Šabački glasnik“ je povodom toga objavio poduži tekst: ,,Maskenbal. Zbog biranja mis Šabac pronose se po varoši razne glasine prema kojima Priređivački odbor ima nameru da naturi građanstvu neke svoje kandidate. Čak su u petak rastureni listići u ime neke uprave. Priređivački odbor demantuje sve te lažne glasove.... Isključene su sve mogućnosti da se izbor falsifikuje.Svako lice koje će biti na balu imaće po jedan glas bez obzira na eventualni broj ulaznica koje kupi. Priređivački Odbor poziva sve zainteresovane u toj stvari da izvole ući u birački odbor i da kontrolišu njegov rad. Predsednik Priređivačkog Odbora dr Raner“. Nisam našao podatak koja je bila pobednica verovatno najlepša ali me članak nešto podseti na stranačke izbore. Beše jedan izbor za mis Šapca i 1928. godine, a onda 1932. godine šabačke novine objaviše : ,, Biranje mis Šapca za 1932. godinu. U ponedeonik, 18. januara, izabraće se na koncertu ,,Zanatlije“ mis Šabac za 1932 g. Izbor organizuje dopisništvo ,,Vremena“. Šabac već nekoliko godina ne učestvuje na konkursima za izbor mis Jugoslavije. Ne bi se moglo reći za to da Šabac nema više lepih devojaka, no moglo bi se govoriti o skromnosti njihovoj pa i samoj povučenosti.Prvi put ove godine dopisništvo ,,Vremena“ organizuje izbor Mis Šapca za 1932. g. a izabrana mis učestvuje na velikom konkursu za mis Jugoslavije 1932. g. konkursu koji organizuje redakcija ,,Vremena“...
Koncert ,,Zanatlija“ održan je u sali hotela ,,Pariz“, a u žiriju su bili: g-đa Desanka Škulić-Lazarević, Olga Galović, g. Ilija Ranković, apotekar, Đura Ostojić, lekar, Stevan J. Čalić, akademski slikar, Ante Gašparac, arhitekta, Radivoje Marković, novinar i predstavnik ,,Vremena“ i g. Marinko Đorđević dopisnik ,,Vremena“ iz Šapca. Znao sam da su ova dvojica sve ovo pripremili. Oni su bili Šabački tandem koji je mogao sve da perfektno organizuje. Radili su oni za napredak šabačke kulture toliko da bi ih se trebalo setiti barem po nazivima ulica u Šapcu koja nemaju imena po njima. Nakon završetka koncerta, Radivoje Raća Marković morao je prvi da uzme intervju. Odjurio je na Bair u ulicu Cara Dušana br. 46 gde živi Julijana Tomić nova mis Šapca. Kuća je bila puna radosnih prijatelja, opšta gužva, svi čestitaju pobednici.
Julijana smirena, skoro ne zainteresovana za pobedu, ona ima svoje životne ciljeve. Novinar Radivoje Marković uspeva tek sutradan da razgovara sa Julijanom. Iznenađuje ga izgled njene skromne sobe. Na zidovima nema fotografija filmskih zvezda.
On joj govori koliku će popularnost steći jer list ,,Vreme“ izdaje se u nekoliki stotina hiljada primeraka i šalje po celoj Jugoslaviji. Julijana mu smireno odgovara: ,,Ja imam dvadeset godina, maturirala sam u Šabačkoj gimnaziji i studiram prava u Beogradu. Znam svoju dužnost i grabim nepokolebljivo stazom koju sam izabrala za postignuće svoga životnog cilja koji se svakako ne svodi na to da budem mis“. Mislio je Raća da će napraviti bombastu novinarsku priču o Šabačkoj mis ali devojačka skromnost je bila jača od njegovih velikih novinarskih želja. Očigledno je bio je zaboravio na onu izreku : ,,Lepota lica nalazi se u lepoti karaktera“.
Dragutin Dragan Petrović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa