17. januar 2013.17. jan 2013.
U SUBOTU, 19. JANUARA

DESETO PLIVANjE ZA BOGOJAVLjENSKI KRST

Na Bogojavljenje, 19. januara ove godine, u reci Savi, kod kompleksa Stari grad, biće organizovano već tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst, i to jubilarni, deseti put. Organizator manifestacije i ovaj put biće plivački klub „Šabački delfini“, suorganizator je Svebor, pokrovitelji su Grad Šabac i Srpska Pravoslavna Crkva, Crkvena opština Šabac, a generalni pokrovitelj biće Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević.
Najstariji plivač na manifestaciju stiže iz Celja, iz Slovenije - Jože Tanko, rođen 1946. godine, dok je najmlađi učesnik ove godine Šapčanin Aleksandar Janković rođen 1999. godine! Prijavile su se i dve devojke, Darija Pop iz Herceg Novog i Jelena Paunović iz Šapca. Svoj dolazak potvrdio je i prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević.
Bogojavljenska dešavanja počinju u 9 sati liturgijom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu. Za 11 sati predviđeno je organizovanje litije od Saborne crkve do gradske plaže. Pred početak trke svi učesnici, ali i prisutni sugrađani, dobiće blagoslov vladike šabačkog, gospodina Lavrentija. Posle pozdravne reči Nj.K.V. Aleksandra Drugog, i predstavljanja plivača publici, trka će startovati. Tačno u podne.
- Imamo i novih ideja u manifestaciji, a to zato što je ovo deseto, jubilarno, plivanje za Bogojavljenski krst u Šapcu. Pobednik će ovaj put od organizatora dobiti titulu viteza Časnog krsta Šabac 2013, i viteški plašt. U programu prvi put učestvuju i „beli orlovi“ iz Beograda. To je udruženje za očuvanje starih srpskih tradicija, veština i zanata. Za građane smo obezbedili kuvano vino, rakiju i čajeve - kaže za „Glas Podrinja“ Vojislav Mijić, organizator Bogojavljenskog plivanja i predsednik PK „Šabački delfini“.
Ove godine među učesnicima je i nekoliko ranijih pobednika: Sava Isakovski, Saša Jovanović, Darija Pop. Među prijavljenima je i desetak vaterpolista iz Beograda. Ovi detalji pokazuju da će ovogodišnja trka biti posebno interesantna i neizvesna do poslednjeg metra.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa