24. januar 2013.24. jan 2013.
DONjOŠORSKO GROBLjE NA METI VANDALA

KO ČUVA GROBLjA?

Kod svih naroda, u svim vremenima, groblja su svetinja u koju se ne dira. To, očigledno, nije slučaj kod nas.
Prošle nedelje, na Donjošorskom groblju, oskrnavljeno je nekoliko spomenika. U redakciju „Glasa Podrinja“, vidno uzbuđen, došao je Miroljub Stepanović:
- Kada smo, 15. januara, obeležavali trinaest godina od očeve smrti, bili smo šokirani videvši da je skinut gornji deo spomenika i da su ukradene dve mesingane šipke. Slučaj smo odmah prijavili policiji, oni su došli, uzeli podatke, ali ne i otiske, što nas je dodatno uzrujalo. Siguran sam da se zna ko trguje sekundarnim sirovinama, znaju se mesta na koja se odnose i ko ih kupuje, ali njih to ne zanima. Šokirani smo činjenicom da se u ovoj zemlji ni mrtvi ne ostavljaju na miru, a tragedija je još veća zbog toga što se ne rešava to što se dešava. Vidite, mi održavanje i čuvanje grobnih mesta plaćamo Komunalnom i zauzvrat, očekujemo da budu obezbeđeni. S obzirom da groblje nije osvetljeno, nema čuvara, okrivljujem i Komunalnu policiju, a protiv Komunalnog ću podneti krivičnu prijavu, ogorčeno je rekao Stepanović.
- Nema nikakvog osnova za tužbu, mi imamo obavezu održavanja, ali ne i čuvanja grobnog mesta. Mi naplaćujemo grobno mesto, a što se tiče zaštite spomenika, trebalo bi da ga osigura lice koje ga je postavilo, saopštio je Dragan Ninković, direktor JKP „Stari grad“.
Tragom ovih dešavanja, kontaktirali smo i Danijelu Isailović, koja je zadužena za odnose sa javnošću u PU Šabac:
- Nije tačno da policija ne radi svoj posao kako treba, rasvetljen je veliki broj slučajeva u poslednje vreme. Što se tiče trgovine sekundarnim sirovanima, kolege odlaze na lice mesta, ali, uglavnom je to već oštećeno, „utopljeno“, kako u žargonu kažu oni koji se time bave. Mi reagujemo na svaku prijavu. Jedno vreme su bili aktuelni akumulatori, pa šahtovi, sada su opet na meti groblja. Što se tiče gospodina Stepanovića, on je usamljen slučaj nezadovoljstva, mada mi je žao što se tako oseća, jer, niko ne bi trebalo da dira u nešto što je nekome sveto, kaže Isailovićeva.
Postavlja se pitanje: „Ko je nadležan za čuvanje grobova?“ I još jedno, samo naše: „Zar je potrebno i postavljati to pitanje?“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa