24. januar 2013.24. jan 2013.
NARODNA VEROVANjA

ZIMA BLAGA, GODINA RODNIJA

Često se u dane praznika povede priča o narodnom verovanju zasnovanom na danima između Božića i prasetu za Božić popularnoj pečenici. Veroljub Stanimirović iz sela Vladimirci sa suprugom Smiljanom ove godine je imao popularnu pečenicu, od 50 kilograma a nekada su kaže znale biti i po 80 do 100 kilograma.
- Bile su i porodice veće. Kuće su bile do trećeg Božića prepune slame, na njoj se i spavalo a tada se iznosila na voće i u staje da Hrist po verovanju lakše ode. Naravno za pečenicu je vezano verovanje i oko zime. Tačnije ako je slezina zadebljana na početku zima će biti jača na početku a u suprotnom na kraju. Ove godine zadebljanje je na početku i po tom verovanju zima bi trebalo biti blaga. Opet po danima između Božića Katoličkog i našeg biće rodnija godina, ali kako se sve okrenulo videćemo šta će biti.
Ova starina ima skromno domaćinstvo sa obiljem živine kojoj se prilazi sa puno ljubavi. Uz kokoši i patke, ćure i guske, morke i golubove pravi raj. U dane oko Božića sve oživi i vraća nadu u berićet i budućnost sela.
Žale samo Stanimirovići što je dece sve manje pa to stvara tužniji osećaj. Ali svako vreme zaključuje nosi svoje breme.
Ispratio nas je prelep krajolik sela Vladimirci sa slamom u voćnjacima i dan koji je kažu obećavao rodnu godinu.
Kako seljani rekoše iz usta onih koji veruju u Božije uši.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa