24. januar 2013.24. jan 2013.
OPŠTINSKI SUD U BOGATIĆU U VRTLOGU REFORME

DRŽAVA POSEKLA SVOJU GRANU

Nezadovoljni ukidanjem suda u Bogatiću, zaposleni u peticiji upućenoj ministru Nikoli Selakoviću ističu da je skuplji ( 350.000,00 mesečno za putne troškove) i duži put do pravde u Šabačkom sudu, gde je bogatićki premešten. Namenska velika zgrada, duga tradicija, efikasan rad, pogranični status opštine, sve argumenti za opstanak suda u Bogatiću, a nedavno stigla i podrška odbornika Skupštine
Peticijom, koju su nedavno poslali ministru pravde Srbije, Nikoli Selakoviću, zaposleni u opštinskom sudu u Bogatiću, traže vraćanje pravosudne funkcije u ovu mačvansku varošicu, gde je pravda deljena proteklih osam decenija. Prvo je to bio Sreski sud za 34 naseljena mesta, formiran 1931. godine. Nezadovoljnici tvrde da je ovaj podatak ignorisala i posebna radna grupa Ministarstva pravde, formirana radi ispravki, prethodne reforme.
- U Bogatiću postoji sudska zgrada (skorijeg datuma) rađena namenski za potrebe suda, sa dovoljno prostora za rad i više od sedam sudija (koliko je predviđeno) sa većim brojem ostalih radnika sudijske uprave i administracije u odnosu na postojeći. S druge strane u Šapcu, gde smo premešteni postoje problemi sa smeštajem, jer više sudija sede u jednoj kancelariji, navodi kao primer dugogodišnji sudija suda u Bogatiću Radiša Ljubanić.
Detaljnija analiza dovodi i do dosta drugih argumenata protiv premeštaja suda iz Bogatića, a najnovijim rešenjem i ukidanja sudske jedinice u ovoj varošici.
- Vraćanjem sudija, polovinom oktobra prošle godine i zavođenjem predmeta građanske materije, isključivo u sudu u Bogatiću, trend priliva predmeta odgovara onom pre reforme i upravo ukazuje na potrebu rada sedam sudija u Bogatiću, kažu u ovom sudu.
Nezadovoljni su i građani, a aktuelnu mrežu sudova (sa akcentom na ovaj mačvanski slučaj) smatraju lošijom, nefunkcionalnijom i skupljom.
- Mislim da pripajanje suda iz Bogatića u Šabac, nastaju muke kako za sudije i sve zaposlene bogatićkog suda, tako i za naše građane, koji moraju da putuju iz pojedinih mesta opštine Bogatić, udaljenih od Šapca i blizu 50 kilometara. Osim povećanih materijalnih troškova tu su i veći problemi u putu, kaže Živan Jakšić, preduzetnik iz Badovinaca. Skupština opštine se dva puta, dopisom obraćala nadležnom ministarstvu iznoseći dosta razloga za ostanak suda u Bogatiću. Dopis su potpisali i svi prisutni odbornici na prethodnoj sednici ali odgovora nije bilo. Zainteresovani se s pravom pitaju: “Da li su dopisi i stizali do članova radne grupe, zadužene za ispravku prvobitne verzije reformisanog sudstva?“
U Bogatiću se ukida čak i postojanje sudske jedinice.
- Ovo se ne može objasniti ni jednim valjanim razlogom, imajući u vidu priliv predmeta, zatečene, putnu infrastrukturu u opštini Bogatić, okolnost da je ovo pogranična opština. Građani ove opštine koji umesto da putuju do suda 10 do 18 kilometara, sada treba da prođu pored suda u Bogatiću, a neki putuju po 40 do 50 kilometara do suda u Šapcu, kaže advokat Dragomir Bata Jocković.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa