31. januar 2013.31. jan 2013.
SVEČANOST ZA PAMĆENjE

BOJE I ZVUCI NA OGNjIŠTU KULTURE

Prošlog petka, u Galeriji Biblioteke šabačke, koju je nedavno prof. dr Vladeta Jerotić s pravom nazvao „ognjište kulture“, otvorena je 26. tradicionalna izložba Škole slikanja Dragiše Marsenića. Veče je otvorilo Šabačko pevačko društvo na čelu sa dirigentom Brankom Đurkovićem uz „Himnu Svetom Savi“, onako kako to samo oni umeju, ne manje od najboljeg. Bio je to pravi način da se zvucima započne put kroz boje i crteže, da se ovoj večeri da poseban ton.
- Kad se pominje tradicija horskog pevanja, tu je gospodin Branko Đurković i Šabačko pevačko duštvo. Imamo i tradiciju likovnog stvaralaštva, profesora Marsenića i školu koja već 26 godina sa svojim učenicima priređuje izložbu za Svetog Savu. Na vrhuncu, imamo Svetog Savu, tradiciju koja traje u našem narodu, kojoj se vraćamo i koju obnavljamo. Da bismo mogli da nastavimo tradiciju, moramo da imamo mlade ljude. Meni je zato zadovoljstvo što svake godine, za Svetog Savu, profesor Marsenić sa svojim učenicima izlaže u holu naše Biblioteke, koja ima tradiciju dugu 165 godina i još jedna je, koju, pored horskog pevanja i likovnog stvaralaštva, proslavljamo, rekla je Sonja Bokun Đinić, direktorka Biblioteke.
Profesor Marsenić je, i ove godine, predstavio radove učenika svoje Škole slikanja, polaznika početnog kursa, učenika pripremnog kursa, učenika pripremnog kursa za studije arhitekture i onih koji su upisali akademiju u prethodnom roku. Nikoga nije izostavio u katalogu, niti zaboravio da ponaosob predstavi publici. I ovaj put, mladi umetnici su pokazali zašto su najbolji na prijemnim ispitima akademija koje upisuju. Podelili su sa nama svoju sliku sveta koji nas okružuje i obojili ovu, često sivu, svakodnevicu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa