31. januar 2013.31. jan 2013.
SIRIJA

RAZUMELI ARAMEJSKI...

Stigli smo na kamenu zaravan sa bezbroj otvora i pećina. Zaklonjena stenama, stara oko dve hiljade godina, ispred nas je crkva sa plavom kupolom. Ušli smo kroz otvor u steni. Napravljena od kamena, opremljena je jednostavno sa oltarom koji podseća na žrtvenik. Ukrašena je nišama i originalnim vizantijskim freskama po zidovima. Zahvaljujući njoj Malula je rano postala važan religiozni centar. Svake godine, veliki broj turista i vernika dolaze da je posete
Prozebli jedva čekamo da uđemo. Dočekuju nas gostoprimljivi kaluđeri sa punim bokalom crnog vina. Istorijat slušamo na ““ aramejskom jeziku! Kad god bi nam dolili vino u srebrne pehare, sve smo bolje razumeli o čemu su pričali. U jesen se održavaju religiozne ceremonije Na vrhovima planina i brda pale se velike vatre. U centru Malule se peva i igra oko plamena.
Iz crkve se vraćamo u mnogo boljem raspoloženju. Vetar i sneg više nam nije smetao. One koji su bili uskraćeni “Isusovom krvlju“ i čekali nas u autobusu, ljubazni vozač donosi - vreli čaj od mente.
Silazimo u dolinu. Na nebu bez oblaka sunce je zlatilo pesak i crnu, zmijoliku traku puta.
Sve što smo pre toga doživeli izgledalo je kao ““ fatamorgana!

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa