14. januar 2010.14. jan 2010.
PLANINARSTVO

BOŽIĆNI USPON NA RTANj

Prva ovogodišnja Republička planinarska akcija, u organizaciji Planinarskog saveza Srbije i Omladinsko-planinarsko-smučarskog društva “Dragan Radosavljević“ iz Zaječara, izvedena je 9. januara, pod nazivom “DžDžVI Božićni uspon na Rtanj“ čiji je pokrovitelj bio grad Zaječar.
Start planinara bio je ispred motela “Balašević“ smešten pored raskrsnice puteva Paraćin-Zaječar-naselje Rtanj, a u blizini sela Mirovo, odakle se penjalo ka vrhu planine Rtanj, čiji je najviši vrh Šiljak visok 1.560 metara. Na startu se okupilo, prema slobodnoj proceni potpisnika ovih redova, blizu hiljadu planinara iz Srbije i bivših republika eks Jugoslavije!
Skup planinara pozdravio je predsednik SO Boljevac. Na ovoj akciji uzeli su, učešće, i planinari Šapca, članovi PSD “Cer“. Uspon na Rtanj organizovan je iz dva pravca.
Ni jedan planinski vrh u Srbiji, ni jedna planina u Srbiji, ne čine toliko dubok utisak na posmatrača i planinara kao planina Rtanj sa svojim najvišim vrhom Šiljak. Glavni masiv Rtanjskog grebena dugačak je blizu sedam kilometara, mirno se diže sa široke podloge go i gorostasan, te se završava skoro pravilnim oblikom kupe, koja čini vrh zvani Šiljak, kako je ovu planinu opisao Jovan Cvijić, srpski geograf. Ovaj vrh nešto je bliži severnom delu masiva, koji se pruža od Juga ka Severu odnosno putu Paraćin-Zaječar-Bor. Izrazito je kamenit i dosta zahtevan pri penjanju. Za ovaj uspon, sa severne strane, potrebno je u proseku tri i po do četiri sata hoda, pri tome savladavajući visinsku razliku od 1.200 metara. Prilikom savladavanja ovog uspona kada se osvrne iza sebe planinar vidi kolonu planinara koja daje izgled niske velikog đerdana. Nešto manje vremena potrebno je planinaru da se spusti sa vrha do naselja Mirovo ili Rtanj, gde je podignut velelepan motel, dečje odmaralište, u kome su odseli planinari. M.B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa