7. februar 2013.7. feb 2013.
PRAVILNA ISHRANA KOD DECE ŠKOLSKOG UZRASTA

RODITELjI ČESTO GREŠE

Zdrava ishrana u školskom uzrastu nezamenjiva za pravilan razvoj dece. Roditelji greše, često i iz najboljih namera. Dobar primer organizacije i brige o pravilnom razvoju mladih naraštaja PU “Naše dete“
Projekat šabačke Gradske uprave da učenicima osnovnih škola na teritoriji Šapca obezbede jedan zdrav obrok dnevno prekinut je nakon pola godine. Razlog tome je nezadovoljstvo dece i roditelja predviđenim jelovnikom. Naime, naši najmlađi sugrađani nisu navikli na ukus zdrave hrane, pa je užina u najvećem broju slučajeva završavala u kontejnerima.
Prema rečima stručnjaka, zbog ustaljenih, pogrešnih navika, pre svega roditelja, ovakav program, uprkos njegovoj višestrukoj koristi, nije imao šanse da zaživi.
-Roditelji su generatori ponašanja dece. Ono što neko ponese iz kuće predstavlja bazu. Ne možemo očekivati od deteta da prihvati način ishrane koji se u domaćinstvu u kojem živi ne praktikuje ““ ističe dr spec. higijene Snežana Panić u šabačkom Zavodu za javno zdravlje.
Na značaj ishrane u ovom periodu možda najbolje upućuje stara narodna izreka koja kaže “Zdravlje se ne gubi u starosti, već u mladosti“. Mnoge bolesti poznijih godina rezultat su ponašanja iz mladosti. Sa druge strane, zdrave namirnice danas su dostupnije nego ranije. Jeftinije od mnogih konditorskih proizvoda.
- Hraniti se pravilno nije velika finansijska ali je ogromna investicija u zdravlje. U današnje vreme mnogo je jeftinije spremati obrok od zdravih namirnica nego kupovati slatkiše i grickalice. Ali to zahteva više vremena i truda, pa se mnogi roditelji odlučuju za komfornije rešenje da daju detetu novac da kupi nešto od brze hrane nego da ustanu ranije i skuvaju nešto ““ kaže doktorka Panić i objašnjava da je doručak, kako u periodu odrastanja, tako i kasnije najvažniji obrok za funkcionisanje organizma.
- Veliki broj dece ne doručkuje kod kuće pre škole, a to je jako važno. U našem telu se celu noć obavljaju neki procesi. Za to je potrebna energija. Ujutro je mozak “gladan“ i pre bilo kakve aktivnosti ga treba nahraniti da bi tokom dana bez problema funkcionisao ““ napominje Panićeva, a kao primer negovanja dobrog odnosa prema zdravlju i ishrani šabačkih najmlađih naraštaja navodi PU “Naše dete“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa